Moja dzisiejsza propozycja jest wybitnie świąteczna. Przepis na faszerowanego karpia łączy ze sobą tradycję z nutką nowoczesności. Pyszna ryba wzbogacona została wyrazistym w smaku francuskim serem kozim z dodatkiem rozmarynu, czarnych oliwek i suski sechlońskiej. Całość serwowana jest ze zdrowym brązowym ryżem w towarzystwie marchewki i pora. Nietypowy dodatek trawy cytrynowej i pikli z mango nadaje potrawie interesującą nutę smakową. Niebanalna propozycja na wigilijny stół. Polecam!
Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef!AWARDS, który polega na przygotowaniu autorskiego przepisu na danie z dowolnym serem Merci Chef! Będę wdzięczna, jeśli zechcecie oddać swój głosik na moje zgłoszenie - wystarczy wejść na stronę nacisnąć przycisk Galeria, następnie przycisk biorę udział, odnaleźć mój przepis i nacisnąć serduszko
Świąteczny karp faszerowany kozim serem i rozmarynem na marchewkowo-cytrynowym ryżu
Składniki na rybę:
·
Karp zatorski
·
mleko i cebula do marynowania
·
110 g Merci Chef roladka kozia twarogowa czosnek
i zioła
·
100g sera koziego Merci chef w plastrach
·
Świeży rozmaryn – kilka gałązek
·
Sól
·
Pieprz
·
Skórka i sok z cytryny
·
Kieliszek trójniaku
·
Łyżka bułki tartej
·
8 czarnych oliwek
·
4 sztuki suszonej śliwki- u mnie suska sechlońska
·
Olej rzepakowy – 3 łyżki
·
80 g zimnego masła
N ryż:
·
Brązowy ryż 100 g
·
2 duże marchewki starte na tarce o dużych oczkach
·
1 cebula czerwona- drobno posiekana
·
1 por pokrojony w pół talarki
·
kieliszek trójniaku
·
Wywar warzywny 200 ml
·
Olej rzepakowy do smażenia
·
Sól
·
Pieprz
·
1 cm świeżo startego imbiru
·
Łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·
50 g ostrych pikli z mango- drobno posiekanych
·
Łyżka posiekanych świeżych igiełek rozmarynu
·
125 g sera Merci Chef camember- pokrojonego w
kotskę
·
kilka
posiekanych czarnych oliwek
Oprawionego karpia moczymy przez całą noc w mleku i
pokrojonej w piórka cebuli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy.
Roladkę sera koziego ucieramy z 2 łyżkami oleju rzepakowego, łyżką bułki tartej, drobno posiekanymi
igiełkami rozmarynu, skórką z cytryny pieprzem. Dodajemy posiekane oliwki,
suskę sechlońską i posiekany ser kozi merci chef (w plastrach). Serowym farszem
wypełniamy brzuszek karpia. Rybę zapinamy wykałaczkami i związujemy dratwą. Układamy
w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kieliszkiem trójniaku, na wierzchu układamy wiórki masła. Na rybie
układamy kilka gałązek rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
ok. 50 minut. Podajemy z marchewkowo-cytrynowym ryżem.
Ryż przesmażamy na oleju rzepakowym. Podlewamy trójniakiem ,
zalewamy wywarem i gotujemy aż wchłonie cały płyn. Dodajemy do usmażonej
marchewki z porem i cebulą. Doprawiamy solą,
pieprzem, świeżo startym imbirem, trawą
cytrynową, piklami z mango. Wykańczamy camembertem świeżym rozmarynem i
oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz