Pomarańczowe ciasto z polewą waniliowo-czekoladową
Składniki:
7 jajek
1,5 szklanki cukru
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
skórka otarta z 1,5 pomarańczy
syrop:
3/4 szklanki soku z
pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
Polewa:
350 g serka homogenizowanego waniliowego
150 g jogurtu typu greckiego
100 g białej czekolady
łyżka mleka w proszku
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
3-4 słodkie mandarynki
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę
pszenną i ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Dodajemy
rozpuszczone wystudzone masło, dokładnie mieszamy. Dodajemy białka ubite na
sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej mąką foremki 24 na 24 cm. Pieczemy ok. 45 minut, temp. 180
stopni, termoobieg.
Sok pomarańczowy przecedzamy przez sitko. Dodajemy cukier i
sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. Syropem nasączamy
wystudzone ciasto.
Polewa- czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Kiedy
czekolada będzie płynna, zdejmujemy ją znad kąpieli wodnej i dodajemy po łyżce
serka waniliowego i jogurtu - dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę mleka w
proszku i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Całość ponownie miksujemy. Gotową
polewą dekorujemy ciasto. Na brzegach placka układamy dekoracyjnie cząstki mandarynek. Pośrodku umieszczamy całą mandarynkę umiejętnie rozłożoną na kształt kwiatka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz