Kruche ciasto marcepanowo-waniliowe
Składniki na ciasto:
·
2 szklanki mąki pszennej
·
200 g zimnego masła
·
pół szklanki cukru pudru
·
2 żółtka
·
4 łyżki zimnej wody
Krem:
·
2 szklanki mleka
·
2 żółtka
·
4 łyżki cukru
·
1 łyżka masła
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
·
skórka z cytryny
·
laska wanilii
dodatkowo-
· marcepan w czekoladzie ok. 170 g
Ciasto- łączymy mąkę z cukrem pudrem.
Dodajemy zimne masło, siekamy. Dodajemy żółtka i wodę. Szybko zarabiamy gładkie
ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciastem wylepiamy formę (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką) do
tart lub tak jak u mnie kwadratową formę z odpinanym rantem o wymiarach 24 cm x 24 cm i podpiekamy ok. 15 minut (temp. 180 stopni).
Możemy z części ciasta przygotować kruche ciasteczka, którymi później udekorujemy gotowe ciasto- u mnie są to tym razem motyle. Cienkie ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 12-15 minut na złoty kolor.
Krem- żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy
mąkę, mieszamy. Mleko zagotowujemy z ziarenkami wyskrobanymi z całej laski wanilii. Gorącym
waniliowym mlekiem zalewamy masę żółtkową. Masę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas
mieszając aż krem zgęstnieje. Ważne żeby krem się nie zagotował. Na koniec dodajemy łyżkę masła i skórkę z cytryny.
Gotowy krem przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy jeszcze ok. 20 minut,
temp. 200 stopni.
mrrrr...marcepan
OdpowiedzUsuńMmm, ten waniliowy krem kusi mnie ogromnie :)
OdpowiedzUsuń