Szybkie przepisy na Wigilię mojej siostry
Moja siostra Malwina |
W tym roku po raz pierwszy będę na Wigilii gospodynią i mamą i po raz
pierwszy ogarnął mnie duch świątecznych przygotowań zakrojonych na trochę
większą skalę niż sałatka. Lubię gotować prosto i szybko, sezonowo i dużo.
Grudzień to dla mnie czas kapusty kiszonej, marchwi i buraków w każdej formie,
orzechów, przetworów jabłkowych i suszonych owoców. Moja dania są szybkie,
można je przygotować wcześniej i zamrozić lub zawekować. Ja na Wigilię
przygotowuję: kapustę z grochem i słodką cebulą, kapustę z orzechami nerkowca,
pieczarkami i cebulą, bigos z piekarnika z mięsem z indyka i wiejską kiełbasą (
dla przeciwkników postnej kolacji), ziemniaki gotowane z olejem rzepakowym
nierafinowanym, śledzie w oleju rzepakowym z czerwoną cebulą i czosnkiem, surówkę
z marchewki, buraków, daktyli i fig, barszcz czerwony na zakwasie, paszteciki z
mąki z ciecierzycy, chleb z ciecierzycy, kompot z jabłek i daktyli.
Wcześniej przygotowuję część potraw i wekuję.
Oto one:
Kapusta z grochem
kilo grochu
3 kilo kapusty średnio kwaśnej lub surówkowej gotowej
kilka czerwonych słodkich cebul
ulubione przyprawy: liść laurowy, curry, ziele angielskie, sól
olej kokosowy lub smalec
Groch moczymy 24 h, gotujemy do miękkości, ale nie rozgotowujemy. Kapustę łączymy z przyprawami i posiekaną cebulą, dodajemy oleju kokosowego lub smalcu, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną soku z kapusty lub wodą. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę, następnie mieszamy i dalej pieczemy(ok 3 h ) w 100 stopniach aż kapusta się przegryzie. Dodajemy groch i pieczemy kolejne 2 h. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie, po ostygnięciu do lodówki, odgrzewamy przed Wigilią.
Kapusta z pieczarkami i orzechami nerkowca
Kapusta średnio kiszona- 3-4 kilo
Orzechy nerkowca- ok 200 gram
kilka czerwonych cebul
2 kilo pieczarek
olej kokosowy lub smalec
liść laurowy, garam masala lub curry, ciele angielskie , inne przyprawy
Kapustę łączymy z przyprawami i tłuszczem, dorzucamy cebulę i orzechy - pieczemy jak wyżej. Po przegryzieniu dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy jeszcze godzinę lub dwie. Im dłużej tym bardziej intensywny smak.
Pomoc w kuchni obowiązkowa :) |
Surówka buraczano-marchewkowa z suszonymi figami
marchew
buraki
suszone figi
olej rzepakowy nierafinowany
sól
ocet jabłkowy
świeże lub suszone daktyle
Buraki i marchew zetrzeć na tarce, figi i daktyle pokroić drobno ( ilość uzależniona od liczby gości). Składniki wymieszać doprawić solą, olejem i octem.
buraki
suszone figi
olej rzepakowy nierafinowany
sól
ocet jabłkowy
świeże lub suszone daktyle
Buraki i marchew zetrzeć na tarce, figi i daktyle pokroić drobno ( ilość uzależniona od liczby gości). Składniki wymieszać doprawić solą, olejem i octem.
Zakwas na barszcz
przegotowana woda
łyżka soli
kilka ząbków czosnki, liść laurowy, ziele angielskie
2 kg buraków
łyżka octu jabłkowego
Buraki i czosnek obrać, pokroić drobno i umieścić w wyparzonym słoju, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Zalać wodą, dodać sól. Zakryć ściereczką. Odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 3 - 4 dni. Potem przelać do słoików, szczelnie zakręcić. Trzymać w lodówce. Przed Wigilią połączyć z wywarem z buraków, grzybów i warzyw. Podgrzać.
Chleb z ciecierzycy/ paszteciki
500 gram mąki z ciecierzycy
ziarna siemienia lnianego
łyżka proszku do pieczenia
łyżka agar agar ( lub jajko)
gorąca woda - na oko
łyżka soli, przyprawy
Łyżka tłuszczu
Mąkę z solą, siemieniem i przyprawami zalać wodą, dodać tłuszcz. Wyrabiać ciasto. Odchodzące od dłoni, ale dosyć miękkie. Przełożyć do foremki. Piec ok 50 min w 180 stopniach. Można też lepić paszteciki, wypełnić ulubionym nadzieniem wigilijnym, zapiekać ok 30 min w 180 stopniach.
Bigos
Kapusta średnio kiszona - 3 kg
kapusta gotowa na surówki słodka 1 kg
kilka cebul czerwonych
ulubione przyprawy do bigosu
łyżka tłuszczu - smalec lub olej kokosowy
mięso z indyka ( mogą być obrane uda po rosole)
2 pętka wiejskiej kiełbasy
kapusta gotowa na surówki słodka 1 kg
kilka cebul czerwonych
ulubione przyprawy do bigosu
łyżka tłuszczu - smalec lub olej kokosowy
mięso z indyka ( mogą być obrane uda po rosole)
2 pętka wiejskiej kiełbasy
Kapustę łączymy z tłuszczem, przyprawami, odlewamy wodą, mieszamy z pokrojona cebulą, kiełbasą i mięsem. Zapiekamy w 200 stopniach około godziny - dwóch, aż wszystko się przegryzie i kapusta zrobi się miękka i zmieni kolor. Następnie dusimy jeszcze w około 100 stopniach 2-3 h.
Po gotowaniu czas na sprzątanko :D |
Dzięki za piękny i szybki wpis siostra :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :)
UsuńDo kompletu wcześniej przygotowanych potraw wigilijnych w wekach można dołączyć kompot z suszonych
OdpowiedzUsuńowoców i wywar z buraków na barszczyk (koniecznie zakwaszony) :)
A można :) ale kompot i barszcz będzie 2 dni wcześniej przygotowany by sobie postał i się przegryzł. Taki przegryziony kompot - pycha. Super lekarstwo na każde obżarstwo. No i dawka energii i składników odżywczych, bo ja oprócz suszu dokładam świeże daktyle i jabłka.
Usuńkapusta <3 zdrowa smaczna i odbudowuje florę bakteryjną jelit - wypas!!
OdpowiedzUsuńKapucha, ale zakwas też, można nawet sam popijać przed Wigilią na trawienie.
OdpowiedzUsuń