Pierniczkowy krem z mascarpone
·
300 g miękkich pierniczków w czekoladzie
·
150 ml mleka zagęszczonego 7,5% niesłodzonego
·
250 g serka mascarpone
·
Skórka z połowy pomarańczy
·
Łyżka cukru waniliowego domowej roboty
·
Łyżka cukru pudru
Pierniczki
kruszymy na małe kawałki i zalewamy mlekiem zagęszczonym. Odstawiamy na
godzinę. Po tym czasie całość dokładnie ugniatamy do uzyskania jednolitej
masy. Serek mascarpone ucieramy na
puszystą masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy
pierniczkowej. Całość dosmaczamy skórką pomarańczową. Pyszny krem gotowy.
Idealny do słodkiego pieczywa, czy jako masa do przełożenia świątecznych ciast.
ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na kanapkowy krem.
OdpowiedzUsuńciekawy pyszny acz kaloryczny :P :)
OdpowiedzUsuńmmm ten krem zniknąłby u mnie w mgnieniu oka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuń