sobota, 20 grudnia 2014

Błyskawiczne kapuśniaczki



  Dziś przepis dla tych, którzy przed świętami walczą z czasem. :)

 Błyskawiczne kapuśniaczki


Składniki na 18 okrągłych kapuśniaczków:
·         2 opakowania ciasta francuskiego
·         1 kg kiszonej kapusty
·         liść laurowy
·         2 garście suszonych grzybów
·         sól
·         pieprz
·         1 duża cebula
·         jajko
·         olej rzepakowy
·         gruboziarnista sól

Grzyby moczymy w wodzie na całą noc. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, kiedy ostygnie dobrze wyciskamy z nadmiaru płynu. Siekamy. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju rzepakowym. Do cebulki przekładamy posiekaną kapustę oraz odsączone, drobno pokrojone grzyby. Jeśli będzie taka potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę oleju. Chwilę smażymy. Całość studzimy. Z ciasta  specjalną obręczą  wycinamy 18 krążków. Na 9 z nich układamy pośrodku farsz. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem, przykrywamy pozostałymi krążkami i za pomocą widelca sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy 16- 18 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)