Dziś przepis dla tych, którzy przed świętami walczą z czasem. :)
Błyskawiczne kapuśniaczki
Składniki na 18 okrągłych kapuśniaczków:
·
1 kg kiszonej kapusty
·
liść laurowy
·
2 garście suszonych grzybów
·
sól
·
pieprz
·
1 duża cebula
·
jajko
·
olej rzepakowy
·
gruboziarnista sól
Grzyby moczymy w wodzie na całą noc. Kapustę
zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, kiedy
ostygnie dobrze wyciskamy z nadmiaru płynu. Siekamy. Cebulę drobno siekamy,
podsmażamy na oleju rzepakowym. Do cebulki przekładamy posiekaną kapustę oraz
odsączone, drobno pokrojone grzyby. Jeśli będzie taka potrzeba dodajemy jeszcze
odrobinę oleju. Chwilę smażymy. Całość studzimy. Z ciasta specjalną obręczą wycinamy 18 krążków. Na 9 z nich układamy
pośrodku farsz. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem, przykrywamy pozostałymi
krążkami i za pomocą widelca sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy jajkiem,
posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy 16- 18 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz