Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 6 czerwca 2015

Kruche rurki pełnoziarniste na maślance z twarożkowym kremem

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego,w trosce o swoje zdrowie, sięgam po nie codziennie i staram się, by smakowicie wkomponować je w posiłki serwowane moim bliskim.
Dziś zapraszam na deser, którego głównym składnikiem jest twaróg i maślanka. Zastosowana mąka orkiszowa pełnoziarnista idealnie nadaje się do kruchych ciast i jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla zwykłej mąki pszennej. Zamiast klasycznego dodatku do ciasta półfrancuskiego jakim jest śmietana, sięgnęłam po zdrowszą i lżejszą maślankę. Rurki możemy napełnić dwojakim farszem- nieco cięższym, bo przygotowanym na maśle, kremem budyniowym i nieco mniej klasycznie- nadzieniem twarożkowym. Koniecznie wypróbujcie ten drugi- jest niezwykle delikatny, kremowy i puszysty. 

Zapraszam więc na zdrowszą wersję rurek z kremem- idealny deser dla małych i dużych łasuchów :) .

Kruche rurki pełnoziarniste na maślance z twarożkowym kremem 



Składniki (na ok. 30 rurek)
  • 3 szklanki  mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  •  300 g zimnego  masła
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ksylitolu/ lub  cukru kryształu
  • szklanka zimnej maślanki
  • roztopione masło do posmarowania foremek
Mąkę łączymy z solą i ksylitolem/ cukrem. Siekamy z zimnym masłem. Dodajemy maślankę i zarabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na godzinę (lub na całą noc).
Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 25 cm. Foremki na rurki smarujemy roztopionym masłem. Na tak przygotowane foremki nawijamy pasek ciasta, tak by nachodził na siebie. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 220 stopni. Jeszcze gorące zdejmujemy z foremek i studzimy na kratce. Wystudzone rurki faszerujemy kremem waniliowym lub  twarogowym.


Masa twarogowa:
·         750 g serka twarogowego typu włoskiego dokładnie zblendowanego z 4 łyżkami maślanki
·         4 żółtka (jaja sparzamy gorącą wodą)
·         5-6 łyżek miodu
·         łyżka ekstraktu waniliowego·         

Żółtka ucieramy z miodem, stopniowo -  cały czas miksując- dodajemy zblendowany serek twarogowy. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki. Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem. Idealnie smakują ze świeżymi truskawkami. Smacznego!


Krem waniliowy:
·         0,5 l mleka
·         3/4 szklanki cukru
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 łyżka mąki pszennej
·         2 żółtka
·         200 g miękkiego masła
·         łyżka ekstraktu waniliowego

1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki, gęsty budyń.  Budyń studzimy. Masło dokładnie ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń. Dodajemy ekstrakt waniliowy - dobrze mieszamy. Kremem napełniamy rurki. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Zjadłoby się taką rureczkę, oj zjadło. Smaka robisz już od rana na to, co dobre i słodkie. Lubię kruche ciastka pod każdą postacią :) Pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń