Maślankowo-twarożkowa owsianka na patyku z truskawkami
Składniki:
·
szklanka maślanki
·
100 g nerkowców - niesolonych uprażonych na suchej patelni
·
3 wafle ryżowe pełnoziarniste (po 10 g)
·
2 łyżki miodu
·
150 g gęstego twarogu trzykrotnie zmielonego
·
truskawki
Panierka:
·
tabliczka gorzkiej czekolady + 2 łyżki mleka
·
płatki kokosowe
·
kakao
jabłka do serwowania szaszłyków
Płatki owsiane zalewamy maślanką - zostawiamy do namoczenia
na ok. 30 minut. Do owsianki dodajemy drobno posiekane nerkowce, miód, twaróg i
pokruszone wafle ryżowe. Wyrabiamy jednolitą masę. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha
włoskiego i schładzamy przez parę minut w zamrażalniku. W tym czasie nad gorącą
kąpielą wodną rozpuszczamy gorzką czekoladę z 2 łyżkami mleka. Na talerzyki
wysypujemy kakao i płatki kokosowe. Truskawki pozbawiamy szypułek.
Część
schłodzonych kulek polewamy roztopioną czekoladą, część panierujemy w kakao, a
część w płatkach kokosowych.
Na patyczek do szaszłyków nabijamy po jednej dużej
truskawce. Następnie nabijamy po jednej owsianej kulce. Szaszłyki możemy
układać na talerzu lub zaserwować powbijane w jabłko. Smacznego!
Jakie to musi być pyszne. Ale też na pewno pomysłowe :) Owsianki w takiej wersji nie jadłam, muszę się przyznać :) A prażone orzechy wszelakie jakie dodatek lubię :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Usuńgenialny pomysł, nie dość, że całość wygląda bosko to jeszcze jak zdrowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń