Grillowane tortille z twarogowo-ziołową pastą, fetą i warzywami z sałatką z maślankowym dressingiem
Składniki (2 porcje):
·
1 placek tortilli
· 4 łyżki twarogu dokładnie zblendowanego
·
2 plasterki serka królewskiego
·
kilka kostek sera twarogowego
śródziemnomorskiego typu feta
·
kilka plastrów pomidora malinowego
·
kilka plasterków ogórków małosolnych lub
korniszonów
·
100 g roszponki
·
garść niesolonych orzeszków ziemnych uprażonych
na suchej patelni
·
pół szklanki maślanki
·
pęczek pietruszki
· pęczek bazylii
· pęczek bazylii
·
duży ząbek czosnku
·
2 garście orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni
·
olej rzepakowy ile zabierze
·
łyżka octu balsamicznego
·
sól do smaku
Pesto- blendujemy listki pietruszki i bazylii z
czosnkiem i solą, dodajemy ocet balsamiczny, orzeszki i stopniowo olej- cały
czas blendując.
Zmielony ser twarogowy łączymy z 2 łyżkami pesto-
dokładnie mieszamy. Takim serkiem smarujemy placek tortilli tak, by pozostał
ok. 1 cm rant. Na twarożku układamy plasterki sera żółtego, pomidora i ogórków
małosolnych. Układamy kilka kostek fety. Całość skrapiamy delikatnie pesto.
Placek zamykamy na pół i grillujemy z obu stron na złoto- ja używam patelni
grillowej.
Tortillę podajemy pokrojoną w trójkąty z
sałatką z dressingiem na bazie maślanki.
Sałatka- na sałacie układamy kawałki pomidora
malinowego i plasterki ogórków małosolnych. Dodajemy kilka kostek fety. Całość
posypujemy orzeszkami ziemnymi. Maślankę łączymy z 2 łyżkami pesto, odrobinę solimy. Dressingiem skrapiamy sałatkę
tuż przed podaniem. Smacznego!
Tortilki pierwsza klasa. Domowe są najlepsze. W grillowanej wersji jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować :) Takie fajne paseczki od grilla im zostają :D pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńNie no zapowiada się całkiem nieźle! Bardzo fajny pomysł i można eksperymentować. Koniecznie spróbuję.
OdpowiedzUsuń