Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego, w trosce o swoje zdrowie, jem je codziennie i często staram się je wkomponować w domowe, i nieco zdrowsze od tych kupnych, desery, za którymi przepadają moi bliscy. Dziś coś specjalnego- idealna mała słodkość na upalne dni dla prawdziwych łasuchów. Lody orzechowe ale w nieco zdrowszej formie- na domowym maśle orzechowym przygotowanym z niesolonych, naturalnych orzeszków ziemnych. Drugim ważnym składnikiem lodów jest nabiał- ale nie będzie to, tak jak w klasycznych lodach, mleko i wysokoprocentowa śmietanka, a lżejsza śmietana 18% i maślanka. Ich lekko kwaśny smak idealnie przełamuje naturalna słodycz miodu. Jeśli Wy i wasi domownicy również nie wyobrażacie sobie lata bez lodów, uwielbiacie orzechy i masło orzechowe to ten przepis jest dla Was. Nie spędzicie w kuchni dużo czasu, a efekt będzie zachwycający. Polecam!
Maślankowo-śmietanowe lody orzechowe (na domowym maśle orzechowym)
Składniki:
- 400 g orzeszków ziemnych - niesolonych
- łyżka domowego cukru waniliowego
- pół łyżeczki soli
- 100 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- szklanka maślanki
- 1-2 łyżki mleka w proszku
- ok.4-5 łyżek ulubionego miodu (miód dajemy do smaku- w zależności jak słodkie lubimy lody i jakiego miodu użyjemy)
Orzeszki ziemne blendujemy z solą i cukrem waniliowym na gładkie masło orzechowe. Do masła orzechowego dodajemy kwaśną śmietanę, maślankę, mleko w proszku i miód- całość ucieramy na gładka masę. Przekładamy w pojemniku do zamrażalki aż ładnie się zamrożą (czas uzależniony jest od tego jak mrozi nasz zamrażalnik). Wspaniale smakują ze świeżymi truskawkami. Smacznego!
Lody maślankowe brzmią bardzo ciekawie! :)
OdpowiedzUsuńdomowe lody najlepsze!
OdpowiedzUsuńDomowe lody - nie może być lepiej. Na upały jak znalazł. Co może być pyszniejszego niż taki półmiseczek lodów. Mniam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń