poniedziałek, 15 czerwca 2015

Sola na parze z kalafiorem i koperkowym sosem (bez nabiału)






Składniki:
·         filety  z soli
·         kilka różyczek kalafiora
·         szklanka mleka ryżowego
·         łyżeczka mąki ziemniaczanej
·         łyżeczka masła klarowanego
·         gałka muszkatołowa do smaku
·         sól
·         pieprz
·         sok z połowy cytryny
·         skóra z cytryny
·         pęczek koperku

Oczyszczony filet z dorsza lekko solimy i pieprzymy. Różyczki kalafiora i filet z dorsza gotujemy na parze - rybę ok. 12 minut, małe różyczki kalafiora ok. 15-20 minut. Do wody do gotowania możemy dorzucić ulubione przypraw- kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy i zalewamy zimnym mlekiem ryżowym.  Gotujemy aż sos lekko zgęstnieje.  Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy drobno posiekany koperek.  Podajemy z uparowaną rybą i kalafiorem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Dietetycznie, zdrowo, pysznie! Takie dania to coś dla mnie. Tym bardziej, że jestem wielką fanką ryb wszelakiego rodzaju :D No i sos koperkowy - poezja :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń