Składniki:
·
kilka różyczek kalafiora
·
szklanka mleka ryżowego
·
łyżeczka mąki ziemniaczanej
·
łyżeczka masła klarowanego
·
gałka muszkatołowa do smaku
·
sól
·
pieprz
·
sok z połowy cytryny
·
skóra z cytryny
·
pęczek koperku
Oczyszczony filet z dorsza lekko solimy i
pieprzymy. Różyczki kalafiora i filet z dorsza gotujemy na parze - rybę ok. 12 minut,
małe różyczki kalafiora ok. 15-20 minut. Do wody do gotowania możemy dorzucić
ulubione przypraw- kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy
łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy i zalewamy zimnym mlekiem
ryżowym. Gotujemy aż sos lekko
zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem,
gałką muszkatołową, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy drobno posiekany
koperek. Podajemy z uparowaną rybą i
kalafiorem. Smacznego!
Dietetycznie, zdrowo, pysznie! Takie dania to coś dla mnie. Tym bardziej, że jestem wielką fanką ryb wszelakiego rodzaju :D No i sos koperkowy - poezja :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń