wtorek, 16 czerwca 2015

Drożdżowe gofry truskawkowe

Zapraszam na gofry w letnim wydaniu - o smaku i pięknym kolorze truskawek :) .

Drożdżowe gofry truskawkowe



Składniki:


  • pół szklanki kaszy jaglanej + szklanka wody
  • 3 żółtka
  • ok. 1 szklanki zmiksowanych truskawek
  • ok. 1- 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 7 g drożdży w proszku
  • 1/2 szklanki ksylitolu/ lub jeśli wolicie cukru
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • olej do wysmarowania gofrownicy
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą, następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości- kasza musi wchłonąć cały płyn. Lekko przestudzoną kaszę blendujemy na gładką masę z żółtkami, mąką, ksylitolem, drożdżami i olejem kokosowym. Stopniowo dodajemy zblendowane truskawki - tyle by uzyskać masę dużo gęstszą jak na naleśniki. Gofrownicę lekko smarujemy olejem, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry -  u mnie w gofrownicy o dużej mocy piekły się ok. 10 minut.  Smacznego!








9 komentarzy:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)