Drożdżowe gofry truskawkowe
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej + szklanka wody
- 3 żółtka
- ok. 1 szklanki zmiksowanych truskawek
- ok. 1- 1 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 7 g drożdży w proszku
- 1/2 szklanki ksylitolu/ lub jeśli wolicie cukru
- 6 łyżek oleju kokosowego
- olej do wysmarowania gofrownicy
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą, następnie przekładamy do
garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości- kasza musi
wchłonąć cały płyn. Lekko przestudzoną kaszę blendujemy na gładką masę z
żółtkami, mąką, ksylitolem, drożdżami i olejem kokosowym. Stopniowo dodajemy zblendowane
truskawki - tyle by uzyskać masę dużo gęstszą jak na naleśniki. Gofrownicę lekko
smarujemy olejem, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry - u mnie w gofrownicy o dużej mocy piekły się ok. 10 minut. Smacznego!
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńAleż one mnie kuszą:)
OdpowiedzUsuńRadzę ulec pokusie ;)
Usuńto musiało być znakomite! ojeeeeju :D
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńRaz robiłam drożdżowe - niebo :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie :)
UsuńSą piękne takie różowiutkie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda,truskawki dają bardzo ładny kolor gofrom :)
Usuń