środa, 17 czerwca 2015

Cytrynowo-ziołowe risotto z jarmużem i porem

Kremowe risotto z przyjemnie wyczuwalną nutą cytryny i bardzo zdrowym jarmużem to propozycja lekkiego wakacyjnego obiadu, który zasmakuje zarówno dorosłym jak i najmłodszym. Polecam!

Cytrynowo-ziołowe  risotto z jarmużem i porem

 Składniki:

·         1 duża cebula
·         por
·         szklanka ryżu arborio
·         3 szklanki bulionu drobiowego/ warzywnego
·         200 g jarmużu
·         sól
·         pieprz
·         3 łyżki masła klarowanego
·         skórka otarta z cytryny
·         125 g serka  kremowego Arla Apetina czosnek i zioła

W garnku o szerokim dnie topimy łyżkę masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i por i czekamy aż warzywa się zeszklą. Dodajemy drobno posiekany jarmuż i chwilę smażymy. Dodajemy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Wówczas całość zalewamy szklanką gotującego się bulionu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu- bulion dodajemy do momentu aż ryż będzie al dente, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy serek kremowy czosnkowo-ziołowy. Dokładnie mieszamy.
Risotto doprawiamy skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)