Dwukolorowy placek z truskawkami
Składniki na ciasto (blacha 24 x 24 cm) :
·
450 g mąki jaglanej + 2 łyżki na
zaczyn
·
1 szklanka + 2 łyżki mąki
ziemniaczanej do jasnego ciasta
·
3/4 szklanki mleka ryżowego z migdałami BIO
·
¾ szklanki ksylitolu/ lub jeśli wolicie cukru
·
½ szklanki
oleju rzepakowego
·
4 duże żółtka
·
14 g drożdży suchych
·
szczypta soli
·
2 łyżki kakao
Zaczyn- drożdże ucieramy z łyżką ksylitolu, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 2
łyżki mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Żółtka ucieramy z pozostałym ksylitolem, dodajemy
zaczyn, mąki, szczyptę soli, olej, ekstrakt waniliowy i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto
dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, do drugiej 2 łyżki mąki
ziemniaczanej i ponownie zagniatamy. Ciasta odstawiamy pod przykryciem w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta jasnego i ciemnego formujemy naprzemiennie
wałki i układamy je w blaszce-
powinniśmy uformować 2 warstwy(poziomy) ciasta. Dzięki temu po upieczeniu i
porcjowaniu ciasta uzyskamy ładne wzorki.
Odstawiamy jeszcze na
chwilę w ciepłe miejsce.
Ponadto:
· truskawki- ile zabierze forma
Na cieście układamy pokrojone truskawki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg ok.50 minut
(do suchego patyczka) . Smacznego!
Zeberka albo łaciaty :) Fajne są takie dwukolorowe ciasta. Kiedyś nie wiedziałam jak się je robi i jak już pierwsze mi się udało tak przygotować to byłam szczęśliwa z efektu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń