Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 23 czerwca 2015

Torcik serowo-truskawkowy na Dzień Ojca

Dzisiejszy wpis dedykowany jest mojemu tacie. Z okazji Dnia Ojca  przygotowałam dla niego połączenie jego ulubionych smaków zamknięte w formie ciasta na zimno. Truskawkowo-sernikowy torcik idealnie sprawdzi się jako słodka niespodzianka również dla Waszych bliskich. Polecam!

 Torcik serowo-truskawkowy na Dzień Ojca 

 Składniki na ciasto:

·         1,5 szklanki  mąki pszennej
·         100 g zimnego masła
·         1/2 szklanki cukru pudru
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·         skórka otarta z 1/2 cytryny


Przygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy  je na kształt formy (blacha 35 x 24 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem) i pieczemy ok. 35 minut, termoobieg 180 stopni.
Masa serowa:
·        1 kg sera typu włoskiego dokładnie zblendowanego
·        szklanka cukru pudru
·      łyżka ekstraktu waniliowego
·      1,5 łyżki żelatyny
·        1/2 szklanki gorącego mleka
·        szklanka śmietanki kremówki

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy lekko tężejącą żelatynę,cukier puder i ekstrakt wanialiowy- dokładnie miksujemy.  Następnie dajemy kremówkę i delikatnie mieszamy, żeby nie utracić puszystości masy.

Masa truskawkowa:
·         1 kg   truskawek
·         4  łyżki żelatyny + ok.  pół szklanki wody
·         4 łyżki cukru waniliowego
·        2 tabliczki białej czekolady rozpuszczonej nad gorącą kąpielą wodną
·        szklanka śmietany kremówki

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem , dodajemy tężejącą żelatynę i rozpuszczoną czekoladę- dobrze mieszamy. Śmietankę ubijamy na puszysto i delikatnie dodajemy do masy.

Przestudzony spód układamy w formie. Wykładamy 1/2 masy serowej. Wstawiany na chwilę do lodówki. Kiedy masa stężeje, wylewamy na nią 1/2 masy truskawkowej i wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała. Na masę truskawkową wykładamy resztę masy serowej- najlepiej rozłóżmy ją "kleksami" po całej powierzchni masy truskawkowej i dopiero delikatnie rozprowadźmy po całej powierzchni. Kiedy masa serowa stężeje w lodówce, wylewamy pozostałą masę truskawkową. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.  Smacznego!













Przysmaki dla taty 5

3 komentarze:

  1. Jaki idealnie gładki :). Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i pięknie się prezentuje :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, tata z pewnością był zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń