Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 8 lipca 2015

Tarta francuska z zieloną fasolką szparagową & pasta z zielonej fasolki



 Zapraszam na ekspresową tartę przygotowaną na bazie ciasta francuskiego, wiejskiego serka ziarnistego i delikatnej fasolki szparagowej. Fajnym uzupełnieniem całości jest pasta również przygotowana z fasolki szparagowej. Idealnie sprawdzi się w formie sosu, ale również jako smarowidło do chleba. Polecam!

 Tarta francuska z zieloną fasolką szparagową & pasta z zielonej fasolki

 Składniki:
·         opakowanie ciasta francuskiego
·         2 jajka
·         2 łyżki śmietany 18%
·         150 g serka wiejskiego
·         3 duże garście zielonej fasolki szparagowej
·         2 łyżki pasty z bobu
·         sól
·         pieprz
·         bazylia

Pasta fasolkowa:
·         garść zielonej fasolki szparagowej
·         garść liści bazylii
·         ząbek czosnku
·         łyżka octu balsamicznego
·         sól
·         olej

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie- musi pozostać al dente. 

Pasta- ugotowaną fasolkę szparagową blendujemy na gładką masę z listkami bazylii, czosnkiem i octem balsamicznym. Konsystencję regulujemy dolewając stopniowo niedużą ilość oleju. Doprawiamy solą.  

Tarta- Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim, spód nakłuwamy widelcem i  smarujemy pastą z bobu. W misce blendujemy na jednolitą masę jajka, śmietanę i serek wiejski, doprawiamy solą i pieprzem.
Masę jajeczną wylewamy na spód tarty, układamy ugotowaną fasolę. Dodajemy drobno posiekane listki bazylii. Tartę pieczemy ok. 35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z pastą fasolkową. Smacznego!
























1 komentarz: