Ciastka francuskie z tostera- czyli tosty z ciasta francuskiego - wersja wytrawna i deserowa
Składniki na 2 tosty
·
ok. 1/3 opakowania ciasta francuskiego tzn. 125 g
Na słono:
·
garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
·
ząbek czosnku
·
pęczek listków bazylii
·
łyżeczka miodu
·
łyżeczka octu balsamicznego
·
sól
·
olej
·
2 łyżki twarogu wędzonego solankowego
·
2 plasterki dobrej wiejskiej szynki
Na słodko:
·
2 łyżeczki gęstego serka waniliowego
·
łyżka cappuccino
· 2 duże truskawki
Na 2 tosty:
Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kwadraty-
wielkością powinny odpowiadać wielkości naszego tostera-opiekacza.
Ugotowaną
fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem-
cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego
sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dwa spodnie plastry ciasta smarujemy sosem z
fasolki. Układamy po plasterku szynki. Na szynce rozkruszamy twaróg. Brzegi
spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je górnymi
kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do
opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.
W wersji na słodko- serek ucieramy z cappuccino.
Masą smarujemy dolne kwadraty ciasta. Układamy pokrojone w plasterki truskawki.
Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je
górnymi kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi.
Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciastka w wersji wytrawnej |
ciastka w wersji na słodko |
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNo to jakie uniwersalne zastosowanie ma toster wychodzi na to? na https://www.oleole.pl/tostery.bhtml jak oglądałam to nie pomyślałam, że po zakupie tak będzie można wykorzystywać go. A tu proszę, mogą być tosty na słono, na słodko i nie tylko z chleba. Warto zainwestować i sobie urozmaicać śniadania.
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie! U nas akurat toster ariete z wyskakującymi kromkami, ale bardzo lubimy i co niedzielę jemy tościki
OdpowiedzUsuń