Zapraszam na ekspresową tartę przygotowaną na bazie ciasta francuskiego, wiejskiego serka ziarnistego i delikatnej fasolki szparagowej. Fajnym uzupełnieniem całości jest pasta również przygotowana z fasolki szparagowej. Idealnie sprawdzi się w formie sosu, ale również jako smarowidło do chleba. Polecam!
Tarta francuska z zieloną fasolką szparagową & pasta z zielonej fasolki
·
opakowanie ciasta francuskiego
·
2 jajka
·
2 łyżki śmietany 18%
·
150 g serka wiejskiego
·
3 duże garście zielonej fasolki szparagowej
·
2 łyżki pasty z bobu
·
sól
·
pieprz
·
bazylia
Pasta fasolkowa:
·
garść zielonej fasolki szparagowej
·
garść liści bazylii
·
ząbek czosnku
·
łyżka octu balsamicznego
·
sól
·
olej
Fasolkę
gotujemy w osolonej wodzie- musi pozostać al dente.
Pasta- ugotowaną fasolkę szparagową blendujemy na gładką
masę z listkami bazylii, czosnkiem i octem balsamicznym. Konsystencję
regulujemy dolewając stopniowo niedużą ilość oleju. Doprawiamy solą.
Tarta-
Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim, spód nakłuwamy widelcem i smarujemy pastą z bobu. W misce blendujemy na
jednolitą masę jajka, śmietanę i serek wiejski, doprawiamy solą i pieprzem.
Masę
jajeczną wylewamy na spód tarty, układamy ugotowaną fasolę. Dodajemy drobno
posiekane listki bazylii. Tartę pieczemy ok. 35 minut, temp. 200 stopni. Podajemy
z pastą fasolkową. Smacznego!
Cudownie wygląda, pyszna musiała być :)
OdpowiedzUsuń