piątek, 10 lipca 2015

Krakersy pełnoziarniste



 Pyszne pełnoziarniste ciasteczka na słono to fajna i nieco zdrowsza od tych kupnych domowa przekąska.

 Krakersy pełnoziarniste


Składniki na ciasto:
·         2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
·         150 g zimnego masła
·         2 łyżki pasty z zielonej fasolki szparagowej* lub pistacjowego pesto
·         1 jajko
·         Łyżeczka soli
·         Łyżeczka proszku do pieczenia
·         4 łyżki zimnej wody


* pasta z zielonej fasolki szparagowej
garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
·         ząbek czosnku
·         pęczek listków bazylii
·         łyżeczka miodu
·         łyżeczka octu balsamicznego
·         sól
·         olej
Ugotowaną fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.



Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość siekamy z masłem. Dodajemy jajko, pastę z zielonej fasolki i wodę. Całość dokładnie wyrabiamy i schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.Możemy przygotować je dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy kwadratowe lub prostokątne ciasteczka. Układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię ciastek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 190 stopni, termoobieg. Studzimy na kratkach. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Super krakersy, trzeba mieć cierpliwość do nich wykrawania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, nigdy nie jadłam domowych krakersów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam wypróbujcie przepis :) - wykrawanie idzie szybko ;) , a potem satysfakcja gwarantowana.

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)