Pyszne pełnoziarniste ciasteczka na słono to fajna i nieco zdrowsza od tych kupnych domowa przekąska.
Krakersy pełnoziarniste
Składniki na ciasto:
·
2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
·
150 g
zimnego masła
·
2 łyżki pasty
z zielonej fasolki szparagowej* lub pistacjowego pesto
·
1 jajko
·
Łyżeczka
proszku do pieczenia
·
4 łyżki
zimnej wody
* pasta z zielonej fasolki
szparagowej
garść ugotowanej zielonej fasolki
szparagowej
· ząbek czosnku
· pęczek listków bazylii
· łyżeczka miodu
· łyżeczka octu balsamicznego
· sól
· olej
Ugotowaną fasolkę
belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały
czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Łączymy ze
sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość siekamy z masłem. Dodajemy jajko,
pastę z zielonej fasolki i wodę. Całość dokładnie wyrabiamy i schładzamy w
lodówce co najmniej godzinę.Możemy przygotować je dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy kwadratowe lub prostokątne ciasteczka. Układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię ciastek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 190 stopni, termoobieg. Studzimy na kratkach. Smacznego!
Super krakersy, trzeba mieć cierpliwość do nich wykrawania :)
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOoo, nigdy nie jadłam domowych krakersów:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbujcie przepis :) - wykrawanie idzie szybko ;) , a potem satysfakcja gwarantowana.
OdpowiedzUsuń