Kiedy nie mamcie zbyt dużo czasu, a najdzie Was ochota na coś słodkiego, pożywnego i zdrowego, ten deser sprawdzi się idealnie. Jego bazą są błyskawiczne płatki ryżowe oraz jeżyny- poza sezonem możemy użyć mrożonych owoców lub zastąpić jeżyny np. malinami, truskawkami czy wiśniami. Robi się go błyskawicznie, pięknie się prezentuje i już samym wyglądem zachęca do jedzenia. Takie pucharki to również dobry pomysł na ekspresowe śniadanie. Polecam!
Śniadaniowo-deserowy pucharek z jeżynami w 5 minut
·
2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
·
2 szklanki mleka
· 2-3 łyżki cukru waniliowego
·
łyżka kakao
·
4 łyżki masy kajmakowej
·
ok. 300 -400 g jeżyn lub innych owoców
jagodowych
·
cukier do smaku
·
szczypta soli
Mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka
wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy ok. 2 minut na niedużym płomieniu cały czas mieszając. Dodajemy cukier waniliowy i szczyptę
soli- dokładnie mieszamy. Płatki ryżowe dzielimy na 2 części. Do jednej
dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki masy kajmakowej.
Jeżyny zagotowujemy. Kiedy puszczą sok
dosładzamy do smaku cukrem.
Do 2 pucharków wykładamy warstwę kakaową
płatków ryżowych, następnie warstwę kajmakową. Następnie dużą porcję jeżyn. Kolejno- warstwę kajmakową- warstwę kakaową- po
łyżeczce masy kajmakowej- na sam koniec dużą porcję jeżyn. Smacznego!
Z masą kajmakową? To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńojej. rozkoszny ten Twój pucharek :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na taki deserek, bardzo ładnie podany :)
OdpowiedzUsuń