Dziś kolejna wariacja na temat ciasta z kaszy jaglanej- tym razem z porzeczkami i na mleczku kokosowym. Delikatna lekko słodka pianka idealnie współgra z orzeźwiającymi owocami i sprawia, że placek jaglany nabiera niezwykle letniego i lekkiego smaku. Całość przygotowałam bez użycia białego cukru- z powodzeniem zastąpiłam go ksylitolem czyli cukrem brzozowym. Koniecznie wypróbujcie ten przepis - idealny deser na upalne dni. Polecam :) .
Jaglany placek porzeczkowo - kokosowy
Składniki (podłużna foremka 30x11 cm)
·
2 szklanki mleka ryżowego BIO
·
3 łyżki oleju
·
200 ml mleczka kokosowego
·
2 żółtka
·
3 łyżki mąki ziemniaczanej
·
2 łyżki ekstraktu waniliowego
·
1/2 szklanki ksylitolu/ lub jeśli
używacie - cukru
·
szczypta soli
·
porzeczki
Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy mleko ryżowe. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy. Dodajemy olej, ksylitol, szczyptę soli, żółtka, mleczko kokosowe, mąkę, ekstrakt waniliowy i ponownie całość blendujemy. Masę wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy czarne porzeczki. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni.
Placek studzimy. Wystudzony przekrawamy na 2 równe placki.
Masa:
·
5 łyżeczek żelatyny
·
szklanka czarnych porzeczek do zblenowania plus
ok. pół szklanki w całości do masy
·
pół szklanki ksylitolu
1 szklankę czarnych porzeczk blendujemy i przecieramy przez gęste
sito. Żelatynę zalewamy mleczkiem kokosowym. Kiedy napęcznieje podgrzewamy na
małym ogniu, żeby żelatyna się rozpuściła (nie gotujemy!). Lekko przestudzone
mleczko kokosowe dodajemy do porzeczek. Dodajemy ksylitol i całość dokładnie
miksujemy. Kiedy masa zacznie lekko tężeć przelewamy na placek ułożony w
tortownicy. Układamy pozostałe porzeczki. Wstawiamy na parę minut do lodówki,
żeby masa jeszcze bardziej stężała. Następnie na tężejącą masę delikatnie
układamy placek z warstwą owocową i ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto podajemy
dobrze schłodzone.
wygląda po prostu obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWygląda bardzo delikatnie i leciutko, niczym ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńMasa porzeczkowo- kokosowa rzeczywiście taka jest :)
Usuń