poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Pierożki marchewkowo-gryczane z włoską zupą krem kapuściano-pomidorową - zdrowy lunch do pracy

 Dziś pomysł na zdrowy lunch do pracy. Bezglutenowe pierożki, w dodatku przygotowane na świeżym soku z marchwi są wyjątkowo delikatne, mięciutkie i pięknie kolorowe. Już samą barwą zachęcają do jedzenia. Farsz na bazie surówki polskiej przygotujecie wyjątkowo szybko- użyta do surówki kapusta już jest marynowana, więc nie musimy już w żaden sposób jej obrabiać. Wystarczy dodać pozostałe składniki i pożywne nadzienie gotowe. Ugotowane pierożki skrapiamy delikatnie oliwą spod suszonych pomidorów i pakujemy do pojemników. Część pierożków możemy zamrozić- kiedy nie będziemy mieli czasu stać w kuchni, będą jak znalazł. Pozostałe porcjujemy i zabieramy do pracy. Podgrzane smakują wybornie. A co Wy na to, by dodać do nich zupę krem z surówki? Zrobicie ją błyskawicznie. Do gotowej kompozycji warzyw wystarczy dorzucić kilka suszonych pomidorów, odrobinę wędzonego twarogu, aromatyczną skórkę z cytryny i wodę, następnie całość zblendować i gotowe. To niewiarygodne jak szybko można przygotować tak wykwintny, smaczny, syty i w dodatku zdrowy obiad do pracy. A można ;) . Przetestujcie.


Pierożki marchewkowo-gryczane  z włoską zupą krem kapuściano-pomidorową - zdrowy lunch do pracy

 


Składniki (ok. 44 pierożki)
·         250 g mąki gryczanej BIO+ do podsypania
·         100 g mąki ziemniaczanej
·         1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów
·         0,5 łyżeczki soli
·         250 ml świeżego soku z marchwi Marwit


Na stolnicy łączymy składniki suche- mąki i sól. Robimy dołeczek, stopniowo wlewamy zagotowany sok marchewkowy zagarniając nożem mąkę - powstaną kluski. Dodajemy olej i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i na chwilę odkładamy. W tym czasie przygotujemy farsz.

Farsz:
·         surówka premium w typie polskim Marwit
·         200 g wędzonego twarogu
·         100 g szynki z indyka
·         1 jajko
·         sól
·         pieprz
·         1/4 łyżeczki cząbru
·         łyżka octu balsamicznego
·         oliwa spod suszonych pomidorów

Surówkę drobno siekamy. Dodajemy rozkruszony wędzony twaróg, bardzo drobno pokrojoną szynkę z indyka i roztrzepane jajko, doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem i octem balsamicznym. Dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko wałkujemy, obręczą lub szklanką wycinamy koła. Pośrodku układamy farsz, brzegi szczelnie zlepiamy tworząc małe pierożki.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie- ok 1 min. od wypłynięcia na wierzch, odcedzamy. Odcedzone skrapiamy delikatnie oliwą spod suszonych pomidorów i pakujemy do pojemnika na lunch. Podajemy z zupą krem. 


Włoska zupa  kapuściano-pomidorowa

·         surówka premium w typie włoskim marwit
·         sól
·         pieprz
·         woda
·         kilka pomidorów suszonych
·         kilka listków świeżej bazylii
·         50 g sera wędzonego twarogowego
·         łyżeczka masła klarowanego
·         skórka z cytryny


W rondelku rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego, dodajemy surówkę, następnie dusimy ją w sosie własnym pod przykryciem do miękkości. Dodajemy lekko posiekane pomidory suszone, listi bazylii i twaróg- całość dokładnie blendujemy. Powstałą pastę rozrzedzamy zagotowaną wodą - tyle by uzyskać pożądaną konsystencję kremu- ja lubię dość gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Przelewamy do pojemniczka. W pracy podgrzewamy zupę i pierożki i smacznie zajadamy. :) 







Twój zdrowy lunchbox z Marwit

6 komentarzy: