czwartek, 15 października 2015

Kruche maślane ciasteczka dyniowo-sezamowe z pastą z awokado - meksykańskie inspiracje w polskim domu



 Bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem aromatycznego oleju z pestek dyni oraz oleju sezamowego w połączeniu z moją wariacją na temat tradycyjnej meksykańskiej pasty z awokado- guacamole, to świetny pomysł na niebanalną przekąskę, przystawkę czy nawet dodatek do zupy. Ciasteczka, dzięki olejowi z pestek dyni, który oprócz intensywnego orzechowego smaku ma również piękną intensywną barwę,  nabierają lekko zielonego, interesującego koloru. Zaostrzone ostrą papryką i cząbrem świetnie współgrają z kremową pastą na bazie awokado. Ponieważ same ciasteczka są dość charakterne, zielony krem przygotowałam nieco łagodniejszy, a naturalny smak smaczliwki (czyli awokado) podkreśliłam olejem z pestek dyni. Jak się okazało jest to mariaż idealny. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis i wybierzcie się ze mną w kulinarną podróż inspirowaną meksykańską kuchnią ;) .

Kruche maślane ciasteczka dyniowo-sezamowe z pastą z awokado - meksykańskie inspiracje w polskim domu

 Składniki (na ok. 9 przełożonych ciasteczek)
·         180 g miękkiego masła
·         1 łyżka oleju z pestek dyni Oleofarm- dostępny tutaj
·         1 łyżka oleju sezamowego Oleofarm - dostępny tutaj
·         pół łyżeczki soli
·         szczypta cukru
·         1 szklanka mąki pszennej
·         1/4  szklanki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonego cząbru

Z podanych składników ucieramy ciasto.
Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.  Na blachę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy małe ciasteczka. Pieczemy je ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg.
Kiedy ciasteczka wystygną, przekładamy je kremem z awokado- 2 ciasteczka złączamy za pomocą zielonej pasty. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 18 pojedynczych ciasteczek, więc po złożeniu otrzymamy finalnie ok. 9 ciastek.

Składniki na pastę:
·         1 dojrzałe awokado
·         sól do smaku
·         sok z połowy cytryny
·         2 łyżki oleju z pestek dyni Oleofarm dostępny tutaj
·         łyżeczka octu ryżowego
·         łyżka mleczka kokosowego
·         łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki pasty ucieramy na gładki krem.  Przekładamy nim ciasteczka. Doskonale nadaje się również jako samodzielna przekąska do świeżych warzyw. Smacznego!







Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

4 komentarze: