piątek, 16 października 2015

Jabłecznik z budyniem i cynamonową kruszonką



 Jak jesień to na deser obowiązkowo jabłecznik. Aromatyczny od cynamonu, z pysznym budyniem i mega chrupiącą kruszonką. Kwintesencja domowego ciasta. Zapraszam. :)

 Jabłecznik z budyniem i cynamonową kruszonką

 Składniki (forma o średnicy 26-28 cm):
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
150 g masła
3 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1- 1,5 kg jabłek - polecam szarą renetę
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 łyżki bułki tartej
cynamon
na krem budyniowy:
·         1 szklanka mleka
·         250 ml śmietany  18% - gęstej i kwaśnej
·         2 żółtka
·         1 łyżka mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         7 łyżek cukru waniliowego
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego

  Kruszonka:
·  100 g zimnego masła
·  100 g cukru
·  150 g mąki
·        1/2 łyżeczki cynamonu


Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy cukier, ucieramy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy  jajka, cały czas miksując. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy nadmiar soku. Dodajemy cukier waniliowy, bułkę tartą i cynamon- dokładnie mieszamy. Jabłka wykładamy na ciasto.
Śmietankę zagotowujemy z cukrem waniliowym. W mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciepły budyń wylewamy na jabłka.
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę- wystarczy palcami połączyć masło, cukier, cynamon  i mąkę do momentu, aż całość będzie przypominała mokry piasek. Kruszonką posypujemy budyń. Całość pieczemy ok.  70 minut temp. 180 stopni, termoobieg.  Smacznego!







2 komentarze:

  1. Ja też dziś robiłam ale inny troche i mi się spalił :( musisz pryjechać do mnei na warsztaty cukiernicze :P w sensie ty mi zrobisz:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarza się ;) . Jak przyjadę zrobimy bardzo zdrową wersję szarlotki, także się szykuj ;) . Liczę na asystę Twoją i Arturka :)

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)