Jak jesień to na deser obowiązkowo jabłecznik. Aromatyczny od cynamonu, z pysznym budyniem i mega chrupiącą kruszonką. Kwintesencja domowego ciasta. Zapraszam. :)
Jabłecznik z budyniem i cynamonową kruszonką
Składniki (forma o średnicy 26-28 cm):
Ciasto:
1,5 szklanki
mąki pszennej
3/4 szklanki
cukru
150 g masła
3 duże jajka
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
Nadzienie:
1- 1,5 kg
jabłek - polecam szarą renetę
2 łyżki
domowego cukru waniliowego
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki bułki tartej
cynamon
na krem budyniowy:
·
1 szklanka
mleka
· 250 ml śmietany 18% - gęstej i kwaśnej
·
2 żółtka
·
1 łyżka mąki
pszennej
·
7 łyżek
cukru waniliowego
·
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
· 100 g zimnego
masła
· 100 g cukru
· 150 g mąki
·
1/2 łyżeczki
cynamonu
Masło
roztapiamy, studzimy, dodajemy cukier, ucieramy aż się rozpuści. Stopniowo
dodajemy jajka, cały czas miksując.
Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto
przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Obrane
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy nadmiar soku.
Dodajemy cukier waniliowy, bułkę tartą i cynamon- dokładnie mieszamy. Jabłka
wykładamy na ciasto.
Śmietankę
zagotowujemy z cukrem waniliowym. W mleku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do
gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy-
najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec
dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciepły budyń
wylewamy na jabłka.
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę-
wystarczy palcami połączyć masło, cukier, cynamon i mąkę do momentu, aż całość będzie
przypominała mokry piasek. Kruszonką posypujemy budyń. Całość pieczemy ok. 70 minut temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Ja też dziś robiłam ale inny troche i mi się spalił :( musisz pryjechać do mnei na warsztaty cukiernicze :P w sensie ty mi zrobisz:P
OdpowiedzUsuńZdarza się ;) . Jak przyjadę zrobimy bardzo zdrową wersję szarlotki, także się szykuj ;) . Liczę na asystę Twoją i Arturka :)
Usuń