Bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem aromatycznego oleju z pestek dyni oraz oleju sezamowego w połączeniu z moją wariacją na temat tradycyjnej meksykańskiej pasty z awokado- guacamole, to świetny pomysł na niebanalną przekąskę, przystawkę czy nawet dodatek do zupy. Ciasteczka, dzięki olejowi z pestek dyni, który oprócz intensywnego orzechowego smaku ma również piękną intensywną barwę, nabierają lekko zielonego, interesującego koloru. Zaostrzone ostrą papryką i cząbrem świetnie współgrają z kremową pastą na bazie awokado. Ponieważ same ciasteczka są dość charakterne, zielony krem przygotowałam nieco łagodniejszy, a naturalny smak smaczliwki (czyli awokado) podkreśliłam olejem z pestek dyni. Jak się okazało jest to mariaż idealny. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis i wybierzcie się ze mną w kulinarną podróż inspirowaną meksykańską kuchnią ;) .
Kruche maślane ciasteczka dyniowo-sezamowe z pastą z awokado - meksykańskie inspiracje w polskim domu
Składniki
(na ok. 9 przełożonych ciasteczek)
·
1 łyżka
oleju z pestek dyni Oleofarm- dostępny tutaj
·
1 łyżka oleju
sezamowego Oleofarm - dostępny tutaj
·
pół łyżeczki
soli
·
szczypta
cukru
·
1 szklanka
mąki pszennej
·
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki
ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonego cząbru
Z podanych
składników ucieramy ciasto.
Przekładamy
do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę
piekarnikową wykładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy małe ciasteczka.
Pieczemy je ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg.
Kiedy ciasteczka
wystygną, przekładamy je kremem z awokado- 2 ciasteczka złączamy za pomocą zielonej pasty. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 18 pojedynczych ciasteczek, więc po złożeniu otrzymamy finalnie ok. 9 ciastek.
Składniki na pastę:
·
1 dojrzałe
awokado
·
sól do smaku
·
sok z połowy
cytryny
·
łyżeczka
octu ryżowego
·
łyżka
mleczka kokosowego
·
łyżka gęstej
kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki pasty ucieramy na gładki krem. Przekładamy nim ciasteczka. Doskonale nadaje się również jako samodzielna przekąska do świeżych warzyw. Smacznego!
jakie genialne
OdpowiedzUsuńSwiety pomysl na przekaske!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł, pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny. Ciasteczka są smaczne i szybko znikają ;)
OdpowiedzUsuń