Zdrowe kotleciki o pięknej barwie to dwa główne zdrowe składniki- dynia i ryba. Doskonały sposób na przemycenie ryby do diety tych, którzy akurat za nią nie przepadają. Kotleciki są delikatne, z chrupiącą skórką i aksamitnym środkiem. Aromatyzowane niezwykle intensywnym olejem z pestek dyni, idealnie współgrają z banalną do przygotowania, ale jednocześnie elegancką sałatką w stylu włoskim na bazie pomidorków,kiełków i bazylii- trzy podstawowe składniki, kilka dodatków smakowych i sałatka gotowa. Obiad ze śródziemnomorską nutą w polskim wydaniu. Zapraszam!
Dyniowe kotlety z dorsza z bazyliową sałatką
Składniki:
·
250 g filetu z dorsza
·
1 jajko
·
sól
·
pieprz
·
1/2 szklanki bułki tartej ze złocistym lnem mielonym Oleofarm
·
bułka tarta ze złocistym lnem mielonym do panierowania
Sałatka:
·
kiełki na patelnię - 200 g - miks kiełków
soczewicy, fasoli mung, cieciorki
·
250 g żółtych pomidorków koktajlowych
·
250 g czerwonych pomidorków koktajlowych
·
pęczek bazylii
·
sól
Upieczoną dynię belndujemy razem ze skórką
na gładkie puree. Dodajemy drobno posiekanego dorsza, łyżkę oleju z pestek dyni, bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym, jajko, sól i pieprz do smaku, cząber i
wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kotleciki,
panierujemy je w bułce. Kotlety smażymy z obu stron na rumiano na dobrze
rozgrzanym olejuryżowym. Odsączmy na ręczniku papierowym.
Kiełki podsmażamy na patelni na łyżeczce
oleju ryżowego ok. 4 minuty. Przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki
koktajlowe oraz lekko poszarpane listki bazylii. Dodajemy 2-3 łyżki oleju z pestek dyni, doprawiamy odrobiną
soli i dokładnie mieszamy. Na talerzu wykładamy porcję sałatki, 2-3 kotleciki dyniowo-rybne, dekorujemy świeżą bazylią i kleksami z oleju z pestek dyni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz