wtorek, 10 listopada 2015

Cieciorkowo-bazyliowa pasta z awokado



 Pyszna pasta na bazie cieciorki, awokado i bazylii. Doprawiona limonką jest lekko orzeźwiająca. Sprawdzi się jako smarowidło na chleb, dodatek do pieczonych warzyw - chociażby dyni, farsz do pierożków czy naleśników oraz jako sos do makaronów. Uniwersalna, błyskawiczna, zdrowa i sycąca. Idealna ;) .

 Cieciorkowo-bazyliowa pasta z awokado

 Składniki:
·         puszka cieciorki
·         pęczek bazylii
·         1 dojrzałe awokado
·         1 łyżeczka soli
·         pieprz
·         łyżeczka miodu
·         1 limonka
·         2 łyżki oleju rzepakowego
·         garść pistacji

Cieciorkę odsączamy z zalewy, dodajemy listki bazylii, pistacje, skórkę otartą z limonki oraz pokrojone awokado. Całość zalewamy sokiem z limonki, dodajemy sól, pieprz, miód i olej.  Całość dokładnie blendujemy.  Smacznego!




2 komentarze: