Pyszna pasta na bazie cieciorki, awokado i bazylii. Doprawiona limonką jest lekko orzeźwiająca. Sprawdzi się jako smarowidło na chleb, dodatek do pieczonych warzyw - chociażby dyni, farsz do pierożków czy naleśników oraz jako sos do makaronów. Uniwersalna, błyskawiczna, zdrowa i sycąca. Idealna ;) .
Cieciorkowo-bazyliowa pasta z awokado
Składniki:
·
puszka cieciorki
·
pęczek bazylii
·
1 dojrzałe awokado
·
1 łyżeczka soli
·
pieprz
·
łyżeczka miodu
·
1 limonka
·
2 łyżki oleju rzepakowego
·
garść pistacji
Cieciorkę odsączamy z zalewy, dodajemy listki
bazylii, pistacje, skórkę otartą z limonki oraz pokrojone awokado. Całość
zalewamy sokiem z limonki, dodajemy sól, pieprz, miód i olej. Całość dokładnie blendujemy. Smacznego!
do tej pasty pieczona dynia! mniam!
OdpowiedzUsuńO tak, pieczona dynia i pasta i obiad gotowy :)
Usuń