piątek, 27 listopada 2015

Owsiana szarlotka (bezglutenowa) z bezą (bez białek ) /z jabłkami



 Dziś podsuwam Wam przepis na pyszny, aromatyczny jabłecznik w nieco zdrowszej wersji. Spód zdominowany jest przez  bardzo zdrowe płatki owsiane. Masę jabłkową dekoruje i smakowicie "wykańcza" beza przygotowana tym razem nie na białkach lecz wodzie spod cieciorki. Kiedy przygotowujemy smarowidło czy też sałatkę z dodatkiem  cieciorki z puszki, warto wykorzystać również wodę. Ta ostatnia to doskonała baza bezy. Ciasto lepiej kroi się,kiedy przestygnie i zostanie schłodzone. Ale umówmy się- szarlotka najsmaczniejsza jest jeszcze gorąca, kiedy jabłuszka parują, a bez jest chrupiąca. Smacznego!

 Owsiana szarlotka (bezglutenowa) z bezą (bez białek)/ z jabłkami





Składniki na kruche ciasto owsiane:
- niepełne pół szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
-2 jajka
- 1/4 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu malinowego
-6 łyżek ksylitolu
Spód- w misce łączymy płatki, mąki, ksylitol  i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszane składniki suche  wyrabiamy na jednolitą masę z miodem, jajkami i olejami. Ciastem wylepiamy foremkę o średnicy 26 cm wysmarowaną delikatnie olejem i obsypaną bułką tartą. Spód pieczemy  20 minut, temp. 200 stopni.

Masa jabłkowa:
·         2 kg jabłek
·         4 łyżki miodu malinowego
·         1-2 łyżki ksylitolu
·         1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy miodem i cynamonem i smażymy na małym ogni, aż stracą surowość i odparuje nadmiar soku. Przekładamy na upieczony spód.
Beza:
- woda  po cieciorce z puszki
-szklanka ksylitolu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z limonki
Wodę z cieciorki umieszczamy w misce miksera i ubijamy aż zacznie lekko gęstnieć. Stopniowo dodajemy ksylitol wymieszany z  mąką ziemniaczaną i sok z limonki. Bezę przekładamy na jabłka i pieczemy  10 minut w temp. 160 stopni, po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze ok. 60 minut.  Smacznego!




Moje wypieki. Wielki powrót

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda, a smakuje zapewne jeszcze lepiej :)

    Zapraszam też do siebie - "Jak wykorzystać chrupki kukurydziane bezglutenowe"

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)