Spaghetti sprawdza się zawsze, kiedy mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego. Prosty, ale aromatyczny sos urozmaici nasz makaron. Polecam!
Spaghetti z sosem pietruszkowym z mango
Składniki:
·
400 g makaronu spaghetti
·
ok. 150 g czarnych oliwek
·
ok. 150 g suszonych pomidorów z oleju
·
50 g łagodnych pikli z mango
·
ząbek czosnku
·
kilka łyżek oleju rzepakowego spod suszonych
pomidorów
·
sól
·
pieprz
·
garść uprażonych pestek dyni
·
100 g twardego sera żółtego
·
200 g chudego twarogu
·
duży pęczek natki pietruszki
Makaron gotujemy al dente. W między czasie
lekko blendujemy oliwki, pikle z mango, suszone pomidory, listki pietruszki, czosnek i
pestki dyni. Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju spod suszonych pomidorów.
Przekładamy zmiksowaną masę. Całość dokładnie mieszamy i delikatnie podsmażamy.
Na patelnię przekładamy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy go z sosem. W
razie potrzeby podlewamy odrobiną wody spod gotowania makaronu. Dodajemy kilka
łyżek oleju spod suszonych pomidorów. Na sam koniec dodajemy starty żółty ser i
pokruszony twaróg. Porcje makaronu przekładamy na duży talerz. Gotową porcję
skrapiamy jeszcze delikatnie aromatyzowanym olejem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz