Pyszna sałatka łącząca w harmonijną całość jesienne warzywa i owoce. Nuta czekolady i smakowych olejów tworzy niesamowicie smakowity dressing. Jest pysznie!
Sałatka dyniowa z czekoladową nutą
Składniki na 2 porcje:
·
kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido
·
4 garście rukoli
·
gorzka czekolada - u mnie Wedel
·
2 garście uprażonych pestek dyni
·
garść pestek słonecznika
·
3 kostki mlecznej czekolady - u mnie Wedel
·
2-3 suszone i wędzone śliwki
·
1 gruszka
·
3-4 suszone pomidory
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
3 łyżki oleju z pestek dyni
·
łyżeczka oleju sezamowego
·
1/3 łyżeczki soli
·
1/4 łyżeczki pieprzu
chleb żytni na zakwasie
Sos- 3 kostki mlecznej czekolady topimy nad kąpielą wodną.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy ocet balsamiczny, olej z pestek dyni i
sezamowy, doprawiamy solą i pieprzem.
Rukolę wykładamy na talerz, układamy pokrojoną w kostkę
upieczoną dynię, pokrojoną w cienkie plasterki gruszkę, pokrojone w paseczki pomidory suszone
z oleju i suszone śliwki. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni i
słonecznika. Sałatkę polewamy dressingiem. Na wierzchu sypiemy zesty
z zamrożonej gorzkiej czekolady. Podajemy z żytnim pieczywem, który możemy
posmarować odrobiną dressingu z sałatki.
Smacznego!
cudownie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńta sałatka musi smakować jak niebo w gębie :) bardzo niezwykłe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :D
Usuń