Zapraszam na proste polskie ciasto z nutą egzotyki. Kruche tarte placki w trzech wariantach smakowych, doskonałe domowe powidła, delikatna bezowa pianka i do tego wszystkiego nietypowe owoce- kaki i mango. Moim zdaniem owoce te to duet doskonały. Świetnie podrasują nasz deser i będą ciekawą niespodzianką dla naszych gości. ;)
Placek tarty z bezową pianką
Składniki: (blacha 24 x 35 cm)
·
3 szklanki mąki pszennej
·
250 g zimnego masła
·
łyżka proszku do pieczenia
·
1 3/4 szklanki cukru
·
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
·
2 łyżki kakao
·
3 łyżki cappuccino karmelowe
·
250 g powideł śliwkowych
·
szczypta soli
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej
·
skórka otarta z cytryny
· mango
·
kaki (słodki owoc, który idealnie komponuje się z jabłkami czy mango, jeżeli go nie dostaniecie możecie zarówno owoc kaki jak i mango zastąpić dowolnymi owocami- jabłkami, gruszkami, śliwkami czy brzoskwiniami- te sprawdzą się również z puszki)
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 1
szklanką cukru siekamy z zimnym masłem.
Dodajemy żółtka, śmietanę (2 łyżki jeśli mamy duże żółtka lub 3 jeśli żółtka są
małe) oraz skórką otartą z cytryny i wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy je na
3 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Do drugiej cappuccino. Oba ciasta
zagniatamy i wkładamy do lodówki. 3 część ciasta wałkujemy na kształt formy do
pieczenia (24 x 35 cm, forma wysmarowana masłem i wysypana mąką). Ciasto smarujemy powidłami. Układamy pokrojone w kostkę owoce (uprzednio obrane ze skórki).
Na owoce rozkruszamy ciasto kakaowe. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną
pianę, pod koniec dodajemy cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Przekładamy na ciasto.
Na bezę ścieramy ciasto cappuccino. Pieczemy 60-70 minut, temp. 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz