środa, 2 grudnia 2015

Pasa fistaszkowo-pietruszkowa - bogactwo smaku i zdrowia



 Pasta fistaszkowo-pietruszkowa to doskonały sposób na zachęcenie najmłodszych do jedzenia zdrowej i niezastąpionej natki pietruszki. Masło orzechowe i fistaszki pomogą nam ich do tego przekonać. Pastę robi się błyskawicznie i w parę chwil mamy idealne smarowidło na kanapki, dodatek do ryżu, makaronu czy sałatek. Fajnie sprawdzi się również jako farsz do mięsa czy ryby. Wypróbujcie ;) .

Pasa fistaszkowo-pietruszkowa - bogactwo smaku i zdrowia

 Składniki:
·         1 bardzo duży pęczek natki pietruszki
·         170 g masła orzechowego dobrej jakości
·         200 g uprażonych orzeszków ziemnych
·         2 łyżko octu jabłkowego
·         sok z 1/2 limonki
·         skórka otarta z połowy limonki
·         sól do smaku
·         pieprz
·         3 suszone pomidory
·         olej rzepakowy
·         łyżeczka miodu

Listki natki pietruszki blendujemy z odrobiną oleju i solą. Kiedy puści soki, dodajemy orzeszki ziemne i ponownie blendujemy na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe, doprawiamy sokiem i skórką z limonki, octem, miodem, solą i pieprzem. Dorzucamy 3 pomidory suszone i ponownie dokładnie blendujemy. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę oleju. Idealna jako smarowidło do pieczywa, dodatek do makaronów czy sałatek. Smacznego!

 

1 komentarz:

  1. idealne do makaronów, pieczywa, czy innych obiadowych potraw :)

    OdpowiedzUsuń