Krem dyniowo-czekoladowy & śniadaniowe szaszłyki z sosem stracciatella
Krem dyniowo-czekolaowy:
·
kilka kawałków upieczonej dyni Hokkaido
(ewentualnie gotowego puree z dyni)
·
150 g mlecznej czekolady- u mnie od Wedla
·
2 łyżki mleka
·
2 garście uprażonych na suchej patelni pestek
dyni
·
1 placek tortilli pszennej
·
krem dyniowo-czekoladowy
·
1 baton WW White E. Wedel
·
3 pralinki - pralinki z nadzieniem o smaku: tiramisu,
panna cotta, creme brulee E.Wedel
Sos
stracciatella:
·
150 g gęstego jogurtu naturalnego
·
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
·
2 kostki czekolady mlecznej
·
4 kostki czekolady karmelowej
Krem- Czekoladę mleczną łamiemy na
kawałki, przekładamy do rondelka. Do czekolady dodajemy 2 łyżki mleka i rozpuszczamy
nad gorącą kąpielą wodną- musi być gładka i lśniąca.
Dynię
obieramy ze skórki. Dodajemy do niej uprażone na suchej patelni pestki dyni.
Przelewamy
rozpuszczoną czekoladę.
Całość
dokładnie blendujemy. Gładki krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w
lodówce - nawet do kilku dni. Idealna jako smarowidło do chleba, jak też jako
samodzielna przekąska wyjadana prosto ze słoiczka.
Szaszłyki z sosem stracciatella:
Placek
tortilli smarujemy obficie kremem dyniowo-czekoladowym.
3
pralinki o smaku tiramisu, panna cotta i creme brulee kroimy na ćwiartki.
Układamy na tortilli.
Placek
tortilli ciasno zwijamy- jak naleśnika.
Kroimy
na 1-2 centymetrowe kawałki.
Na
patyczki do szaszłyków nadziewamy po 3-4 kawałki tortilli.
Podajemy
z sosem stracciatella.
Sos-
W misce mieszamy jogurt z ekstraktem waniliowym. Czekoladę mleczną i karmelową
kroimy w drobną kostkę. Czekolady przekładamy do jogurtu i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Przepis wyróżniony w konkursie E. Wedla
Przepis wyróżniony w konkursie E. Wedla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz