niedziela, 6 grudnia 2015

Wędzona włoska pasta twarogowo-sezamkowa & śniadaniowe kanapki na pumperniklu



 Śniadaniowa pasta na bazie wędzonego twarogu i domowej wyjątkowej przyprawy/kruszonki  to smaczny i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. To bogactwo harmonijnie połączonych smaków - choć zdaję sobie sprawę, że na pierwszy rzut oka pomysł ten może wydawać się  czystym szaleństwem. Nic bardziej mylnego. Tak skomponowane  śniadanie smakuje wybornie- z delikatną słodyczą od sezamków i czekolady,  z lekką pikanterią i nutą orzeźwienia od cytrynowego pieprzu. Zdrowo i smakowicie polecam!

Wędzona włoska pasta twarogowo-sezamkowa & śniadaniowe kanapki na pumperniklu


Składniki:
·         ok. 30 g sezamków
·         3 kostki czekolady gorzkiej o smaku Tiramisu
·         1/3 łyżeczki soli
·         1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
·         2 kromki (100 g) pumperniklu lub innego ulubionego chleba żytniego
·         3 łyżki twarogu wędzonego solankowego
·         łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
·         2-3 kawałki papryki grillowanej marynowanej w oleju
·         3 łyżeczki oleju spod grillowanej papryki
·         2 rzodkiewki
·         garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni
·         kilka nerkowców uprażonych na suchej patelni pestek dyni

Kruszonka sezamkowo-czekoladowo-cytrynowa-  sezamki łamiemy na kawałki i przekładamy do malaksera. Do sezamków dodajemy kawałki gorzkiej czekolady Tiramisu. Dodajemy 1/3 łyżeczki soli. Doprawiamy 1/4 łyżeczką pieprzu cytrynowego. Całość dokładnie blendujemy. Musimy uzyskać konsystencję kruszonki- przyprawy. Dzięki temu uzyskujemy doskonałą posypkę czy przyprawę zarówno do dań słodkich, jak też i słonych. Kruszonka ma smak słodko-ostro-słono-kwaśny. 

Wędzona włoska pasta twarogowo-sezamkowa - wędzony twaróg ucieramy z łyżeczką jogurtu. Do tak przygotowanej bazy dodajemy trzy pełne łyżeczki kruszonki  sezamkowo-czekoladowo-cytrynowej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżeczki oleju spod grillowanej papryki i ponownie mieszamy. Przekładamy do ozdobnej miseczki. Układamy kawałek grillowanej papryki, posypujemy odrobiną kruszonki. Kruszonkę również przekładamy do ozdobnej miseczki.

Kanapeczki śniadaniowe: Pastą smarujemy kromki pumperniklu. Możemy wyciąć z nich uprzednio dowolny kształt- u mnie są to serduszka- co uatrakcyjni nasze śniadanie i będzie miłą niespodzianką dla osoby, dla której je przygotowujemy. 

Na paście układamy kawałki grillowanej papryki, plasterki rzodkiewki (wycięłam z nich serduszka), nerkowce i pestki dyni. Całość delikatnie skrapiamy olejem spod papryki i posypujemy kruszonką sezamkowo-czekoladowo-cytrynową. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz