Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 4 stycznia 2016

Bajaderki na pumperniklu i jabłkach w mlecznej zupie chałwowej



 Bajaderki na jabłku, pumperniklu i czekoladzie. Skąpane chałwowym mlekiem. Pychotka!

  Bajaderki na pumperniklu i jabłkach w mlecznej zupie chałwowej

 Składniki (ok. 6 bajaderek)
·         200 g czekolady u mnie - mleczna z nadzieniem karmelowym i kawałkami prażonej solonej kukurydzy
·         2 jabłka
·         szczypta cynamonu
·         2 kromki  (100 g) pumperniklu pełnoziarnistego
·         2 garście płatków owsianych
·         garść pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
·         wafelek w białej czekoladzie
·         opcjonalnie - ok. 6   nadziewanych pralinek
·         2 szklanki mleka- po 1 naporcję
·         100 g chałwy waniliowej
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego
·         kakao


Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku (sok przelewamy do szklanki  i podajemy z gotowym śniadaniem). Jabłka przekładamy do garnka i przesmażamy do momentu, aż odparuje nadmiar płynu. Jabłka doprawiamy cynamonem. Do gorących jabłek łamiemy czekoladę. Gotujemy z jabłkami na najmniejszym ogniu, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Do masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę kromki pumperniklu i jeszcze chwilkę całość gotujemy dokładnie mieszając. Masę ściągamy z ognia i lekko studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy płatki owsiane i słonecznik. Całość dokładnie mieszamy. 

Formowanie kulek śniadaniowych- bierzemy  łyżkę masy i albo otulamy nią 1 pralinkę (w sumie będziemy potrzebowali tyle pralinek ile zrobimy kulek- ok. 6 - pralinki ), albo od razu formujemy bajaderki. Wafelka w białej czekoladzie drobno siekamy do uzyskania kruszonki. W tak przygotowanej panierce obtaczamy każdą kulkę. Kulki możemy również panierować w kakao.
Pokruszoną chałwę zalewamy mlekiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Mleko z ekstraktem waniliowym i pokruszoną chałwą zagotowujemy (musimy uzyskać gładką, jednolitą masę). Całość  spieniamy (za pomocą specjalnego ręcznego spieniacza- jeśli nie mamy ten etap możemy pominąć). Chałwowo-mleczną zupę wylewamy na talerz. Pośrodku układamy jabłkowe kulki.  Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz