Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 1 kwietnia 2016

Idealne ciasto naleśnikowe- bardzo cienkie i elastyczne & naleśniki z jabłkami i twarogiem


 Idealne ciasto naleśnikowe- bardzo cienkie i elastyczne.Z aromatycznymi jabłkami i słodkim twarożkiem. Obiad doskonały ;) .

 Idealne ciasto naleśnikowe- bardzo cienkie i elastyczne & naleśniki z jabłkami i twarogiem

 Składniki na ok. 11 naleśników:
  •  1 kopiasta szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 3/4 - 1 szklanka zimnej wody- jeśli chcemy bardzo cienkie naleśniki dolewamy jej więcej, jeśli grubsze- mniej, w trakcie smażenia, kiedy ciasto stoi trochę gęstnieje, więc może zajść potrzeba dodania odrobiny wody do ciasta pod koniec smażenia
  •  2 jajka
  • szczypta soli
  •   łyżka stopionego masła
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka, dodajemy pastę waniliową i połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami

  • 500 g serka włoskiego twarogowego
  •  łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  •  2 łyżki cukru waniliowego

Wszystkie składniki rozcieramy widelcem do uzyskania jednolitego twarożku

Jabłka z miodem:
  • 4-5 średnich jabłek
  •   łyżka masła
  •    2 łyżki miodu
  •   duża szczypta cynamonu
  •  skórka otarta z pomarańczy

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy miód, skórkę pomarańczową i łyżkę masła i dusimy na niedużym ogniu do miękkości. Odparowujemy nadmiar płynu.

Usmażone naleśniki nadziewamy serkiem, układamy porcję jabłek i zawijamy w kopertę.
Posypujemy cynamonem.  Smacznego!




2 komentarze:

  1. Pyszne, takie jak lubię! Cieniutkie, mniam :) Rozsmakowuje się zarówno w jabłuszkowych, jak i w naleśnikach z nadzieniem serowym. Także takie połączenie bardzo do mnie przemawia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki są niezawodne i zawsze pyszne. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń