Kremowy brzoskwiniowiec z czekoladą
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- duża puszka brzoskwiń pokrojonych w plasterki
Masło
ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, olej oraz mąkę połączoną z kakao i proszkiem
do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy 35 na 24 cm wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Plastry brzoskwiń układamy na cieście. Ciasto pieczemy ok. 60
minut, temp. 180 stopni. termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Placek
studzimy.
Na masę:
- 3 szklanki syropu z brzoskwiń
- 250 ml śmietany 18%-kwaśnej
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru pudru
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 250 g mascarpone
- 350 g miękkiego masła
Śmietankę i 2 szklanki syropu zagotowujemy z cukrem
waniliowym. W 1 szklance syropu rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się płynu
dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze
mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na
sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem
utartym z serkiem.
Masę
przekładamy na wystudzony placek. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Ponadto:
- tabliczka (100 g) czekolady mleczno-orzechowej
- 100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
- brzoskwinie z puszki pokrojone w kawałki
Tabliczkę czekolady siekamy
nożem na grubsze kawałki, którymi posypujemy ciasto. Całość posypujemy jeszcze
płatkami migdałowymi i zdobimy kawałkami brzoskwiń. Smacznego!
Bardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPoza tym brzoskwinia i czekolada to chyba dobre połączenie :)
Jedno z lepszych ;) . Pozdrawiam serdecznie ;)
UsuńTakiego brzoskwiniowca jeszcze nie robiłam. Ale wygląda bardzo apetycznie. Na pewno jest aksamitny i rozpływa się w ustach :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuń