Idealne ciasto naleśnikowe- bardzo cienkie i elastyczne.Z aromatycznymi jabłkami i słodkim twarożkiem. Obiad doskonały ;) .
Idealne ciasto naleśnikowe- bardzo cienkie i elastyczne & naleśniki z jabłkami i twarogiem
Składniki na ok. 11 naleśników:
- 1 kopiasta szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka zimnego mleka
- 3/4 - 1 szklanka zimnej wody- jeśli chcemy bardzo cienkie naleśniki dolewamy jej więcej, jeśli grubsze- mniej, w trakcie smażenia, kiedy ciasto stoi trochę gęstnieje, więc może zajść potrzeba dodania odrobiny wody do ciasta pod koniec smażenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka stopionego masła
- łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki cukru pudru
Do
miski wsypujemy mąkę, cukier puder i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka,
dodajemy pastę waniliową i połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania
jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody-
tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na
dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy
porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego
zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami
- 500 g serka włoskiego twarogowego
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki rozcieramy widelcem do uzyskania
jednolitego twarożku
- 4-5 średnich jabłek
- łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- duża szczypta cynamonu
- skórka otarta z pomarańczy
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy miód, skórkę
pomarańczową i łyżkę masła i dusimy na niedużym ogniu do miękkości.
Odparowujemy nadmiar płynu.
Usmażone naleśniki nadziewamy serkiem,
układamy porcję jabłek i zawijamy w kopertę.
Posypujemy cynamonem. Smacznego!
Pyszne, takie jak lubię! Cieniutkie, mniam :) Rozsmakowuje się zarówno w jabłuszkowych, jak i w naleśnikach z nadzieniem serowym. Także takie połączenie bardzo do mnie przemawia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNaleśniki są niezawodne i zawsze pyszne. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń