Szybkie, proste w przygotowaniu, tanie i eleganckie babeczki. Sprawdzą się zarówno jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty, jak też jako słodkie śniadanie ;) .
Babeczki herbaciane
Składniki: (ok. 8 babeczek)
·
2 szklanki mąki pszennej
·
1 szklanka
cukru
·
100 g masła
·
1 szklanka mocnej herbaty cytrynowej
·
2 żółtka
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
skórka otarta z 1 cytryny
·
szczypta soli
Na
lukier- sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze
Miękkie
masło ucieramy z cukrem, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i szczyptą soli oraz
porcjami przestudzoną mocną herbatę. Pod koniec dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny.
Ciasto
rozlewamy do foremek na babeczki- polecam silikonowe, ich nie musimy natłuszczać. Ciasto możemy rozlać również do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok. 35 minut, temp. 190 stopni. Dekorujemy
cytrynowym lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny) oraz suszoną żurawiną. Smacznego!
Jaz tylko jadłam podobne, tyle, że typowe muffinki i o smaku zielonej herbaty. Super propozycja. Dekoracja na górze zachęca mnie do porwania Ci jednej :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńale o jaka herbate cytrynowa chodzi? zwykla czarna z dodana cytrynka czy taka herbata teekanne z cytryna tez moze byc?
OdpowiedzUsuńMożna dodać dowolną ulubioną herbatę- nie musi być nawet cytrynowa. Ona zdeterminuje smak naszych babeczek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń