Rolada indycza z mięsnym farszem z żurawiną
Składniki:
·
300 g mielonej łopatki wieprzowej
·
2 łyżki suszonej żurawiny - zalane uprzednio
wrzątkiem na ok. 15 minut
·
czerstwa bułka namoczona w mleku
·
sól
·
pieprz
·
łyżka ostrej musztardy
·
1 jajko
·
cebula czerwona
·
pęczek koperku
Umytą i osuszoną pierś z indyka musimy
rozkroić tak, by uzyskać duży kawałek mięsa. Przygotowaną pierś solimy i
pieprzymy z obu stron.
Zmielone mięso łączymy z podsmażoną na
odrobinie oleju drobno posiekaną cebulką, drobno posiekaną żurawiną, musztardą,
odsączoną z nadmiaru płynu bułką i jajkiem. Dodajemy drobno posiekany koperek. Wyrabiamy
dłonią na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładamy
równomiernie na piersi indyczej i zawijamy. Związujemy dratwą. Przekładamy do
rękawa foliowego, dolewamy 2-3 łyżki wody i szczelnie zamykamy. Przekładamy do
naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 20 minut, następnie
zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny.
U mnie w domu to mama zajmuje się doprawianiem mięs i ona raczej wiedzie prym w tej dziedzinie. Jednak uczę się od niej pilnie i też już robię niezłe mięska. Taka rolada z mięsnym farszem musi być wspaniała. Sama znam z domu podobne. No i ta żurawina :) Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuń:) przyznam, że sama mięs prawie w ogóle nie jadam, ale znaczna część mojej rodziny nie wyobraża sobie bez nich posiłków. Także zmuszona jestem od czasu do czasu ugotować coś "mięsnego" ;) . Wszystkim bardzo smakowała, więc mogę spokojnie polecać :) . Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń