Żeberka pieczone w sosie miodowo-balsamicznym
Składniki:
- 2 kg żeberek
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- woda
- 2 łyżki miodu
- 9 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 4 łyżki octu balsamicznego
- kilka kropel sosu chilli ostrego
- sól
Żeberka porcjujemy na małe kawałki, solimy
i pieprzymy. Obsmażamy na dość mocnym ogniu i przekładamy do naczynia
żaroodpornego.
Marynata- w misce łączymy ze sobą miód, sos
sojowy, sos chilli, ocet balsamiczny oraz olej z pestek dyni. Żeberka zalewamy
marynatą. Podlewamy odrobiną wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i dusimy aż żeberka
będą miękkie. ok.
2 godzin
Całe wieki nie jadłam żeberek. A takie miodowe są najlepsze. Wspaniała marynata. Złociste i smakowite. Poezja! Pozdrowionka :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuń