Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 19 lipca 2016

Kruche ciasto z porzeczkami

 Bardzo kruche, maślane i mocno owocowe. Zawsze się udaje. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia - wtedy jest najbardziej kruche. Polecam!

Kruche ciasto z porzeczkami 

 Ciasto:

  • 3,5  szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany


  • 750g czarnych porzeczek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  •  łyżka bułki tartej



Kruszonka:

  • 150 g zimnego masła
  • 1,5  szklanki mąki
  •   3/4  szklanki cukru waniliowego


Ciasto i kruszonkę najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. 

Ciasto: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka  i śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Owinięte w folię spożywczą chowamy do lodówki.
Kruszonka:  z masła, mąki i cukru szybko zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Schłodzone ciasto wałkujemy na kształt formy- wylepiamy nim dno i boki formy. Owoce obtaczamy w mące i wykładamy na ciasto. Posypujemy bułką tartą. Kruszonkę rozsypujemy po owocach. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Moja mama robi podobne, tyle, że z bezą na wierzchu. Boróweczki - mmm - super smaczek :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń