niedziela, 4 września 2016

Odwrócone ciasto ryżowe z kajmakiem i sosem śliwkowym

Ciasto ryżowe to nieco inny sposób zaserwowania przysmaku z dzieciństwa. Waniliowy spód, masa kajmakowa z nutą kawy i pyszny sos śliwkowy doprawiony cynamonem. Polecam!



 Odwrócone ciasto ryżowe z kajmakiem i sosem śliwkowym


 Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 jajka
  •  łyżka pasty waniliowej
  •  1/2  szklanki cukru
  •  czubata szklanka  ryżu arborio
  •     szczypta soli
  • 460 g masy krówkowej - u mnie smak kawowy
  •  łyżka masła


Tortownicę o średnicy ok. 26 cm smarujemy masłem. Na dno wykładamy masę krówkową. Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Mleko, śmietankę, pastę waniliową, cukier i ryż przekładamy do rondelka i zagotowujemy.  Całość gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez ok. 30-35 minut, aż masa zgęstnieje, a ryż będzie miękki. Gotowy ryż pozostawiamy do wystygnięcia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy jaja- całość dokładnie mieszamy. Przelewamy na schłodzoną masę krówkową. Ciasto pieczemy ok. 30 minut. temp. 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy z formy - tak by warstwa krówkowa była na górze i chłodzimy w lodówce.Podajemy z sosem wiśniowym.

 Sos śliwkowy

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon


Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Ważne żeby śliwki nie były zbyt przejrzałe, powinny być raczej jędrne. Śliwki przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy, aż odparuje nadmiar soku i powstanie gęsty sos z całymi kawałkami owoców. Pod koniec doprawiamy cynamonem do smaku. Podajemy z ryżowym ciastem. 






Przepis zainspirowany pomysłem Andy Batesa

3 komentarze:

  1. Lubię odwrócone ciasta :) Kusisz! Mam nawet zachomikowany w szafce kajmak :) Jestem o krok od zrobienia takich pyszności... Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń