Odwrócone ciasto ryżowe z kajmakiem i sosem śliwkowym
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 4 jajka
- łyżka pasty waniliowej
- 1/2 szklanki cukru
- czubata szklanka ryżu arborio
- szczypta soli
- 460 g masy krówkowej - u mnie smak kawowy
- łyżka masła
Tortownicę
o średnicy ok. 26 cm smarujemy masłem. Na dno wykładamy masę krówkową.
Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Mleko,
śmietankę, pastę waniliową, cukier i ryż przekładamy do
rondelka i zagotowujemy. Całość gotujemy
na małym ogniu cały czas mieszając przez ok. 30-35 minut, aż masa zgęstnieje, a ryż będzie miękki. Gotowy
ryż pozostawiamy do wystygnięcia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy jaja-
całość dokładnie mieszamy. Przelewamy na schłodzoną masę krówkową. Ciasto
pieczemy ok. 30 minut. temp. 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy przy
uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy z formy - tak by warstwa krówkowa
była na górze i chłodzimy w lodówce.Podajemy z sosem wiśniowym.
Sos śliwkowy
Składniki:
- 500 g śliwek
- 4 łyżki cukru
- cynamon
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Ważne żeby
śliwki nie były zbyt przejrzałe, powinny być raczej jędrne. Śliwki przekładamy
do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy, aż odparuje nadmiar soku i powstanie
gęsty sos z całymi kawałkami owoców. Pod koniec doprawiamy cynamonem do smaku.
Podajemy z ryżowym ciastem.
Przepis zainspirowany pomysłem Andy Batesa.
Lubię odwrócone ciasta :) Kusisz! Mam nawet zachomikowany w szafce kajmak :) Jestem o krok od zrobienia takich pyszności... Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) - warto zgrzeszyć ;)
UsuńWygląda strasznie kusząco! :)
OdpowiedzUsuń