Półfrancuskie rogaliki ze śliwkami
Składniki na ciasto- ok. 16 rogalików:
Nadzienie śliwkowe:
- 16 małych lub 8 dużych śliwek
- 8 czekoladowych cukierków
Masło ucieramy z serkiem. Cały czas miksując dodajemy
porcjami mąkę. Kiedy masa zgęstnieje przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie
jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Ciasto dzielimy na 4
części, każdą wałkujemy na kształt koła, wykrawamy 4 trójkąty. Przy krótszym
boku układamy wypestkowaną śliwkę (jeśli mamy duże śliwki to połowę) oraz
połowę cukierka czekoladowego. Zwijamy rogaliki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 25-30 minut.
Jeszcze ciepłe obficie lukrujemy (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze).
pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki. Pyszne, malutkie wspaniałości. Domowe rogaliczki nie mają sobie równych. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuń