Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 1 września 2016

Półfrancuskie rogaliki ze śliwkami

Półfrancuskie rogaliki nadziane śliwkami to idealny deser na osłodę 1 września. :) Proste i szybkie w przygotowaniu rogale sprawdzą się również na wynos jako drugie śniadanie. Zapraszam!

 Półfrancuskie rogaliki ze śliwkami


 Składniki na ciasto- ok. 16 rogalików:

  •  200 g miękkiego masła
  • 200 g serka śmietankowego lekko osolonego
  •  2 szklanki mąki

Nadzienie śliwkowe:

  • 16 małych lub 8 dużych śliwek
  • 8 czekoladowych cukierków

Masło ucieramy z serkiem. Cały czas miksując dodajemy porcjami mąkę. Kiedy masa zgęstnieje przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na kształt koła, wykrawamy 4 trójkąty. Przy krótszym boku układamy wypestkowaną śliwkę (jeśli mamy duże śliwki to połowę) oraz połowę cukierka czekoladowego. Zwijamy rogaliki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 25-30 minut. Jeszcze ciepłe obficie lukrujemy (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze).



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie rogaliki. Pyszne, malutkie wspaniałości. Domowe rogaliczki nie mają sobie równych. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń