Makaroniki możemy przygotować na bazie różnych orzechów i ziaren. Moje ulubione to te na orzechach włoskich. Do grona ulubionych zaliczam także te przygotowane na bazie ziaren sezamu. Są obłędnie sezamowe. Jeśli lubicie chałwę i sezamki, te ciasteczka przypadną Wam do gustu.
Makaroniki sezamowe
z kremem na bazie domowej chałwy
składniki na ok. 20 przełożonych ciasteczek (40
połówek):
- 150 g cukru pudru
- 150 g sezamu (uprażonego na suchej patelni i wystudzonego)
- 150 g drobnego cukru
- 50 ml wody
- 120 g białek w temp. pokojowej- z ok. 4 jajek
- szczypta soli

1. Piekarnik
nagrzewamy do 110 stopni termoobieg; bez termoobiegu- 130
2. Do blendera
wsypujemy sezam i cukier puder - całość blendujemy na drobny proszek.
3. Proszek
przesiewamy przez gęste sito i odstawiamy na bok.
4. Do rondla
wsypujemy drobny cukier i wlewamy wodę. Powoli doprowadzamy do wrzenia w temp.
115 stopni. (miękkie kuleczki)
5. W między
czasie białka (120 g - odmierzamy za pomocą wagi) ubijamy ze szczyptą
soli do uzyskania tzw. miękkich wzniesień na powierzchni.
6. Cały czas
miksując na nieco mniejszych obrotach wlewamy cienkim strumieniem przygotowany
syrop. Zwiększamy obroty i miksujemy, aż masa będzie miała temp. pokojową,
będzie gęsta i lśniąca- potrwa to ok. 10 minut.
7. Do bezy
dodajemy połowę sezamowego proszku i mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy
resztę i mieszamy do uzyskania gęstej pasty. To bardzo ważny etap, który może
zdecydować o sukcesie makaroników. Masa zbyt krótko mieszana będzie zbyt gęsta
i makaroniki po wyciśnięciu ładnie się nie "rozleją" wyrównując
nieestetyczne stożki. Zbyt długo mieszana masa będzie za rzadka i makaroniki
rozleją się za bardzo.
8. 2 blachy
wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej na spodniej warstwie papieru
odrysować sobie szablonem kółka o średnicy ok. 4-5 cm w odstępach ok. 2 cm).
Dobrze jest przykleić papier do blach w rogach za pomocą odrobiny masy
makaronikowej
9. Rękaw
cukiernicy z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm wypełniamy masą.

10. Wyciskamy
makaroniki o średnicy ok. 4-5 cm. Ważne- wyciskamy płynnie ustawiając rękaw
z końcówką prostopadle do blachy..
11. Blaszkami z
gotowymi makaronikami kilka razy pukamy o blat kuchenny - w ten sposób
pozbędziemy się pęcherzyków powietrza i wyrównamy wierzch ciasteczek.
12. Blaszki
odstawiamy na 15-20 minut, aby na makaronikach utworzyła się skorupka, wierzch
będzie matowy i nie będzie lepiący.
13. Makaroniki
wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut - wierzch ciasteczek musi
nabrać jędrności (sprawdźcie palcem), a spód musi być stabilny. Na raz pieczemy
tylko jedną blachę makaroników.
14. Po wyjęciu
z piekarnika ciasteczka pozostawiamy na papierze do całkowitego wystygnięcia.
Gotowe przekładamy kremem.
Domowa chałwa waniliowa:
- 50 g ziaren sezamu
- 2 łyżki miodu malinowego
- kapka ekstraktu waniliowego
Uprażone i przestudzone ziarna sezamu przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy-- proszku. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy ekstraktem waniliowym
·
100 g miękkiego masła
Masło miksujemy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy chałwę waniliową.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz