Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 20 marca 2017

Makaroniki sezamowe z kremem na bazie domowej chałwy

Makaroniki możemy przygotować na bazie różnych orzechów i ziaren. Moje ulubione to te na orzechach włoskich. Do grona ulubionych zaliczam także te przygotowane na bazie ziaren sezamu. Są obłędnie sezamowe. Jeśli lubicie chałwę i sezamki, te ciasteczka przypadną Wam do gustu.

Makaroniki sezamowe

z kremem na bazie domowej chałwy



składniki na ok. 20 przełożonych ciasteczek (40 połówek):
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g sezamu (uprażonego na suchej patelni i wystudzonego)
  • 150 g drobnego cukru
  • 50 ml wody
  • 120 g białek w temp. pokojowej- z ok. 4 jajek
  • szczypta soli

1. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni termoobieg; bez termoobiegu- 130

2. Do blendera wsypujemy sezam i cukier puder - całość blendujemy na drobny proszek.

3. Proszek przesiewamy przez gęste sito i odstawiamy na bok.

4. Do rondla wsypujemy drobny cukier i wlewamy wodę. Powoli doprowadzamy do wrzenia w temp. 115 stopni. (miękkie kuleczki)

5. W między czasie białka (120 g - odmierzamy za pomocą wagi) ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania tzw. miękkich wzniesień na powierzchni.

6. Cały czas miksując na nieco mniejszych obrotach wlewamy cienkim strumieniem przygotowany syrop. Zwiększamy obroty i miksujemy, aż masa będzie miała temp. pokojową, będzie gęsta i lśniąca- potrwa to ok. 10 minut.

7. Do bezy dodajemy połowę sezamowego proszku i mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy resztę i mieszamy do uzyskania gęstej pasty. To bardzo ważny etap, który może zdecydować o sukcesie makaroników. Masa zbyt krótko mieszana będzie zbyt gęsta i makaroniki po wyciśnięciu ładnie się nie "rozleją" wyrównując nieestetyczne stożki. Zbyt długo mieszana masa będzie za rzadka i makaroniki rozleją się za bardzo.

8. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej na spodniej warstwie papieru odrysować sobie szablonem kółka o średnicy ok. 4-5 cm w odstępach ok. 2 cm). Dobrze jest przykleić papier do blach w rogach za pomocą odrobiny masy makaronikowej

9. Rękaw cukiernicy z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm wypełniamy masą.

10. Wyciskamy makaroniki o średnicy ok. 4-5 cm.  Ważne- wyciskamy płynnie ustawiając rękaw z końcówką prostopadle do blachy..

11. Blaszkami z gotowymi makaronikami kilka razy pukamy o blat kuchenny - w ten sposób pozbędziemy się pęcherzyków powietrza i wyrównamy wierzch ciasteczek.

12. Blaszki odstawiamy na 15-20 minut, aby na makaronikach utworzyła się skorupka, wierzch będzie matowy i nie będzie lepiący.

13. Makaroniki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut - wierzch ciasteczek musi nabrać jędrności (sprawdźcie palcem), a spód musi być stabilny. Na raz pieczemy tylko jedną blachę makaroników.

14. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawiamy na papierze do całkowitego wystygnięcia. Gotowe przekładamy kremem.

Domowa chałwa waniliowa:

  • 50 g ziaren sezamu
  • 2 łyżki miodu malinowego
  • kapka ekstraktu waniliowego


    Uprażone i przestudzone ziarna sezamu przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy-- proszku. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy ekstraktem waniliowym

·         100 g miękkiego masła

Masło miksujemy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy chałwę waniliową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz