Zupa z brukwi ze schabowymi kąskami
składniki- 1 brukiew- ok. 900 g
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 270 g sera feta

Kąski schabowe:
- 200 g schabu + mleko + cebula
- ok. 2 łyżki mąki kukurydzianej
- odrobina mleka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Warzywa obieramy i kroimy w średnią kostkę, cebulę w piórka.
Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka na stopione masło z łyżką oleju i
obsmażamy na mocnym ogniu. Podsmażone zalewamy wodą (ok. 1 litr wody, później w
trakcie blendowania możemy dolać, gdyby zupa była zbyt gęsta) i gotujemy do
miękkości. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Dorzucamy ser feta
i całość dokładnie blendujemy. Podajemy z kostką schabową.
Kawałki schabu porcjujemy w średnią kostkę i marynujemy
kilka godzin w lodówce w mleku i pokrojonej na ćwiartki cebuli. Kawałki mięsa
wyjmujemy z lodówki ok. pół godziny przed smażeniem. Każdą kostkę panierujemy w
mące kukurydzianej doprawionej solą i pieprzem.
Smażymy na złoty kolor z każdej
strony na oleju rzepakowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz