Pulpety nadziewane pieczarkami w śmietanowo-koperkowym sosie
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- bułka namoczona w mleku lub wywarze warzywnym
- 1 jajko
- średnia cebula
- 500 g pieczarek
- olej rzepakowy do smażenia
- łyżka masła klarowanego
- 250 ml śmietany kremówki
- pęczek koperku

Pieczarki porcjujemy na talarki i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem
Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulę, przekładamy do miski. Zmielone mięso łączymy z odsączoną z nadmiaru płynu bułką, dodajemy cebulkę, jajko, sól i pieprz i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę mięsną. Formujemy z niej okrągłe kotlety, faszerując je łyżką pieczarkowego nadzienia.
Kotlety obsmażymy z każdej strony na rumiano. Przekładamy do garnka i zalewamy słodką śmietanką, dolewamy ok. szklanki wody. Przykrywamy i dusimy na niedużym ogniu ok. 20-30 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekany koperek. Smacznego!
cudne:)
OdpowiedzUsuń